Feladat: 613. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Benczúr A. ,  Dóra L. ,  Dringó L. ,  Endreffy Z. ,  Fajszi Csaba ,  Farkas Z. ,  Földes I. ,  Gálfi l. ,  Gáspár R. ,  Góth L. ,  Gyaraki K. ,  Katona Mária ,  Kender Etelka ,  Kerényi Ilona ,  Kéry G. ,  Kiss G. ,  Kóta J. ,  Kunszt Z. ,  Lehel J. ,  Nováky B. ,  Opálény Mihály ,  Raffay I. ,  Sebestyén Z. ,  Simonovits Miklós ,  Sonnevend Gy. ,  Szepesvári I. ,  Szidarovszky F. ,  Tasnády Mária ,  Tekulics P. ,  Tóth Klára ,  Vesztergombi Gy. ,  Visy Zs. ,  Zalán P. ,  Zsiday-Galgóczy K. 
Füzet: 1960/november, 152 - 154. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Tengelyes tükrözés, Pont körüli forgatás, Szögfelező egyenes, Körülírt kör, Hozzáírt körök, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/január: 613. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Gondoljuk a feladatot megoldottnak és a nyert ABC háromszög BAC szöge, AA' szögfelezője és kerülete legyen egyenlő rendre az adott α szöggel, ill. az f, 2s szakasszal. Rajzoljuk meg a háromszög oldalegyeneseinek azt a k érintő körét (1. ábra), amely a BC oldalt kívülről érinti, és legyen ennek középpontja O, érintési pontja az AB, BC, CA oldalon rendre K, L, M (közülük L a BC szakaszon, K és M az oldalak B-n, C-n túli meghosszabbításán).

 
 
1. ábra
 

Ekkor O az AA' egyenesen van, a B-ből, C-ből, majd A-ból húzott érintőszakaszok egyenlők: BK=BL, CL=CM, AM=AK, és így AK=(AK+MA)/2=(AB+BK+MC+CA)/2=(AB+BL+LC+CA)/2=s.
Ezek alapján a szerkesztés a következő: az α szög száraira felmérjük az AK=AM=s szakaszt, a K és M-ben a szárakra emelt merőlegesek O metszéspontja körül OK sugárral megszerkesztjük k-t, az AO-félegyenesre felmérjük AA'=f-et és a nyert A'-ből k-hoz húzott érintővel a száraiból kimetsszük B, C-t.
A kapott ABC háromszög megfelel a követelményeknek, mert BAC=α, AA' felezi e szöget és A'-ben lép ki a BC oldalon, és AB+BC+CA=AB+ +BL+LC+CA=(AB+BK)+(MC+CA)=2s.
A megoldások száma 2, 1, 0 aszerint, hogy A' a k-hoz képest külső, ill. kerületi, ill. belső pont (vagy f>OA), és így az A'-ből 2. 1, ill. 0 (az A-t és O-t szétválasztó) érintőt lehet húzni. Ha 2 megoldás adódik, ezek AO-ra tükrösek, ha pedig 1 adódik, akkor a háromszög egyenlő szárú.
 

Opálény Mihály (Budapest, Piarista g. II. o. t.)
 

Megjegyzés. Trigonometriai ismeretekre támaszkodva a megoldhatóság AA'AO-OK feltételét így is írhatjuk:
fscosα2-stgα2=s(1-sinα2)cosα2.

Kender Etelka (Tata, Eötvös J. g. II. o. t.)
 

II. megoldás: Legyen az A csúcs tükörképe a háromszög B-nél, C-nél levő külső szögének felezőjére A1, ill. A2 (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Így az ABA1 és ACA2 háromszögek egyenlő szárúak, A-nál levő szögük a külső szög tétele szerint fele az ABC=β, ill. ACB=γ szögnek, ugyanis A1, A2 a BC oldal meghosszabbításaira esnek, tehát
A1AA2=β2+α+γ2=90+α2.
Továbbá
A1A2=A1B+BC+CA2=AB+BC+CA=2s.

A használt tükrös tengelyek metszéspontját O-val jelölve OA1=OA2=OA, tehát O az AA1A2 háromszög k1 körülírt körének középpontja. Másrészt szerkesztésénél fogva O az ABC háromszög oldalait érintő körök közül a BC oldalt kívülről érintő körnek középpontja, tehát OA felezi a BAC=α szöget, ezért OA1B=OAB=α/2.
Ezek alapján az OA1A2 egyenlő szárú háromszög a 2s alapból és a rajta fekvő α/2 (hegyes) szögből megszerkeszthető és folytatólag megrajzolhatjuk k1-et. Másrészt OA1-re A1-től A1D=AA'=f-et felmérve az OD szakaszban megkapjuk OA-AA'=OA'-t, és az O körül OD sugárral írt k2 körrel A1A2-ből kimetszhetjük A'-t. Ezután az OA' félegyenessel k1-ből kimetsszük A-t, végül AA1 és AA2 felező merőlegesével A1A2-ből kimetsszük B-t, C-t.
A megoldhatóság feltétele, hogy OD=OA1-f nagyobb legyen O-nak A1A2-től való távolságánál.
 

Fajszi Csaba (Budapest, Rákóczi F. g. II. o. t.)
 

Megjegyzés. Ha A1, A2-t A-nak B, ill. C körül BC meghosszabbításaira való ráforgatásával állítottuk elő, k1-et pedig az AA1A2 háromszög körülírt körének tekintjük, akkor a következő meggondolással láthatjuk be, hogy AO felezi a BAC=α szöget. Húzzuk meg k1-nek A-beli TT1 érintőjét. Ekkor a kerületi szögek tétele szerint TAA1=AA2A1=γ/2, tehát
OAB=OAT-TAA1-A1AB=90-γ/2-β/2=α/2.

Kerényi Ilona (Debrecen, Kossuth L. gyak. g. II. o. t.)
 

III. megoldás: Legyen A' vetülete az AB, AC egyenesre P, Q, és forgassuk el az A'BP derékszögű háromszöget A' körül úgy, hogy P csúcsa Q-ba essék, legyen B új helyzete a CA félegyenesen B1 (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Ekkor az A'B1C háromszög hasonló ABC-hez (körüljárásuk ellentétes irányú), mert C szögük közös, B, ill. B1-nél levő szögük egyenlő. Így A'CB1-ből ismerjük A'-nél levő szögét, A'Q magasságát (megkaphatjuk egy az AA'Q derékszögű háromszöggel egybevágó háromszögből, melyben az átfogó f és egyik hegyes szög α/2), végül a kerületét.
Ugyanis
CA'+A'B1+B1C=CA'+A'B+B1Q+QC=CB+BP+QC==CB+(BA-PA)+(AC-AQ)=2s-2AQ,


ahol AQ a fenti derékszögű háromszög másik befogója. (+QC helyett -QC áll, ha γ>90, de a végeredmény ugyanaz.) Ennélfogva az A'B1C háromszög megszerkeszthető.
Ha ugyanis A'-t B1 és C körül B1C meghosszabbításaiba forgatjuk és új helyzetei A1', A2', akkor A1'A'2=2s-2AQ és A1'A'A'2=90+α/2, tehát A' mértani helye egyrészt a látószögkörív, másrészt az A1'A2'-től A'Q távolságban haladó párhuzamos. (Az ábra hasonlóságokat mutat a 2. ábrához, ezért mellőzzük.)
A'B1C-ből az A'B1Q háromszög A' körüli ,,visszaforgatásával'' kaphatjuk B és P-t (B a CA' félegyenesen, A'-n túl) és BP kimetszi CB1-ből A-t.
 

Simonovits Miklós (Budapest, Radnóti M. g. II. o. t.)