Feladat: 607. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dringó László 
Füzet: 1960/november, 140 - 142. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Indirekt bizonyítási mód, Deltoidok, Érintőnégyszögek, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/december: 607. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Előzetes megjegyzés: Csak konvex érintőnégyszögekkel foglalkozunk.

 

I. megoldás: Minden (konvex) deltoid (és természetesen speciális esetei, rombusz és négyzet is) érintőnégyszög, és átlói merőlegesek egymásra. Ennélfogva, ha az ABCD négyszög AB, BC, CD, DA oldalainak hossza rendre a, b, c, d, akkor a követelmények teljesüléséhez elegendő feltétel a következő: a=b, c=d, vagyis hogy az oldalak közül 2‐2 szomszédos pár egyenlő legyen. Megmutatjuk, hogy e feltétel szükséges is, ugyanis az ezzel ellentétes állítás ellentmondásra vezet.
Ha egy érintőnégyszög egy pár szomszédos oldala egyenlő, pl. a=b, akkor az ismert szükséges és elegendő
a+c=b+d(1)
feltételből c=d következik, vagyis hogy a további két oldal is egyenlő. Ezért fenti állításunk ellentéte az, hogy van olyan ABCD érintőnégyszög, amelyben bármelyik két szomszédos oldal különböző és az átlók merőlegesek. Válasszuk a betűzést úgy, hogy a<b és a<d legyen. Ekkor B-nek az AC átlóra való B' tükörképe az MD szakaszra esik, ahol M az átlók metszéspontja, mert MB=AB2-MA2<AD2-MA2=MD. Hasonlóan A-nak BD-re való A' tükörképe MC-nek belső pontja, így CB'M>A'B'M=AB'M, és ezért CB'D<AB'D. Mérjük rá az AB=AB' szakaszt B'-től B'C-re és legyen végpontja E. Így az EB'D és AB'D háromszögek két-két oldala egyenlő, ezek közbezárt szöge az előbbiben kisebb, ezért a vele szemben levő oldal is kisebb: DE<DA=d. Másrészt CE=CB'-B'E=b-a, tehát a CDE háromszögben
CD<CE+DE<CE+DA,
vagyis c<b-a+d, amiből a+c<b+d.
Ez pedig valóban ellentétben áll (1)-gyel. Ezzel a bizonyítást befejeztük.
 

Valamennyi dolgozat számítás útján adta meg a keresett feltételt. Ilyen megoldás a következő.
 

II. megoldás: Legyenek a fenti jelölésekkel az átlók metszetei MA=e1, MC=e2, MB=f1, MD=f2.
 
 

Az átlók merőlegessége folytán
a2=e12+f12,b2=f12+e22,c2=e22+f22,d2=f22+e12,
és ebből
a2-d2=f12-f22=b2-c2(2)
Másrészt (1)-ből
a-d=b-c.(3)
(2) és (3) teljesülnek egyrészt, ha mindkét oldaluk 0, vagyis a=d és b=c. Másrészt, ha (3) egyik oldala sem 0, akkor a (2) átalakításával adódó
(a-d)(a+d)=(b-c)(b+c)
egyenlőségnek (3)-mal való osztásából
a+d=b+c,(4)
ez pedig (3)-mal összeadva a=b, továbbá d=c-re vezet. Mindkét lehetőségben a négyszög 2‐2 szomszédos oldala egyenlő. Ez velejáró következménye ‐ szükséges feltétele annak, hogy az érintőnégyszög átlói merőlegesek legyenek. Ekkor a négyszög deltoid.
E feltétel elegendő is, mert pl. a=b és c=d folytán a+c=b+d, és így a deltoid érintőnégyszög, másrészt ismeretes, hogy átlói merőlegesek.
 

Dringó László (Budapest, Fazekas M. g. II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. A (2) egyenlőségből így is haladhatunk tovább. Átrendezéssel
a2+c2=b2+d2.(5)
Ezt (1) négyzetéből levonva
(a+c)2-(a2+c2)=(b+d)2-(b2+d2),
vagyis
2ac=2bd.(6)
És ezt (5)-ből levonva, átalakítással
(a-c)2=(b-d)2
és mivel a betűzés megváltoztatásával mindig elérhetjük, hogy ac és bd, azért
a-c=b-d,
ami azonos (4)-gyel. Így (1), (4) és (6) szerint merőleges átlópárral bíró érintőnégyszögben a szemben fekvő oldalpárok összege is, különbsége is és szorzata is egyenlő.
2. Akik ismerik a hiperbolának ezt a meghatározását: azon pontok mértani helye, melyekre nézve a két adott ponttól (a fókuszoktól) mért távolságok különbsége adott állandó, és pedig kisebb az adott pontok távolságánál, ‐ és szemléletes képük is van a hiperboláról, hogy ti. a fókuszokat összekötő egyenesre (a hiperbola egyik tengelyére), merőleges egyenesnek legfeljebb két közös pontjuk van a hiperbolával, éspedig ha kettő van, azok a tengelyre tükrös párt alkotnak, ‐ azok a fenti deltoidfeltétel szükséges voltát szemlélet alapján a következőkből is beláthatják. Ha ABCD érintőnégyszög, akkor (1)-ből a-b=d-c=2e, tehát B és D annak a hiperbolának pontjai, melynek fókuszai A és C, és állandó különbsége 2e. Ha pedig ACBD, akkor B és D az AC-re tükrös pontpár. ‐ Ez a ,,belátás'' azonban nem bizonyítás !