Feladat: 604. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kiss Tünde ,  Kopcsányi Zsuzsa ,  Kóta József ,  Porpáczy Erzsébet 
Füzet: 1960/november, 137 - 138. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Derékszögű háromszögek geometriája, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/december: 604. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Az állítás bizonyítására elég megmutatnunk, hogy a BDE háromszög két szöge, éspedig a D és E-nél levők, egyenlők. Valóban a csúcsszögek egyenlősége, az ACD és ABE háromszögek szögeinek összege, valamint a feltevések alapján

EDB=ADC=180-ACD-CAD=180-ABE-BAE==BEA=BED.



A bebizonyított tétel szerint BE=BD=d. Ennek alapján c és d-ből megszerkesztjük az ABE derékszögű háromszöget, ennek AE átfogóján a B körül d sugárral írt körrel kimetsszük D-t, végül az AB átmérő fölötti k Thalész-kör és a BD egyenes második metszéspontjában megkapjuk C-t.
 
 

Az ABC háromszög megfelel a követelménynek, ugyanis derékszögű, és benne az AEAD egyenes felezi a BAC szöget, mert
BAE=90-BED=90-BDE=90-CDA=CAD.
D akkor adódik az AE szakaszon, ha d<c. Ez a szerkeszthetőség egyetlen feltétele.
 

Porpáczy Erzsébet (Jászberény, lg. I. o. t.)
 

Megjegyzés: Az ABE háromszög megszerkesztése után C-t a k-ból az AB egyenesnek AE-re való tükörképével is kimetszhetjük. Ekkor BAE=EAC, és az ABC háromszög megfelelő voltának bizonyításához azt kell megmutatnunk, hogy teljesül a BD=d követelmény, ami éppen a feladat állítása. A BAC szög akkor adódik hegyes szögnek, ha fele, a BAE szög kisebb 45-nál, ennek feltétele, hogy d<c legyen, mert így az ABE derékszögű háromszögben A-nál kisebb szög adódik, mint E-nél.
 

Kopcsányi Zsuzsa (Budapest, Berzsenyi D. lg. II. o. t.)
 

II. megoldás: Megmutatjuk, hogy a BDE háromszögben a BF szögfelező (F az AD egyenesen) egyben magasság is; ebből már következik a bizonyítandó állítás. Valóban, a CBE és CAB szögek egyenlők, mert mindkettő pótszöge a CBA szögnek, így a felezésükkel kapott CBF=DBF és CAD szögek is egyenlők. Egyenlők továbbá a BDF és ADC szögek is, mert csúcsszögek. Így a BFD és ACD háromszögek harmadik szögei is egyenlők: BFD=ACD= derékszög, állításunknak megfelelően. Eszerint F rajta van k-n.
Fordítva: a B-ből az AD szögfelezőre bocsátott BF merőleges felezi a DBE=CBE szöget, mert az egyenlő szárú háromszög szárszögének felezője azonos az ugyanazon csúcsból húzott magassággal. De közvetlenül is belátható: így ugyanis F szerkesztésnél fogva k-n van és felezi a CB ívet: CF^=FB^, mert a BAF és CAF szögek egyenlők. Ezért az ezen íveken fekvő CBF és FBE kerületi szögek egyenlők.
Ennek alapján az I. megoldásbeli szerkesztés helyességét így igazolhatjuk. BE a k-nak érintője, ezért a BAD=BAF szög (ahol most F az AE és k metszéspontja) egyenlő a BF íven fekvő FBE ,,húr-érintő'' szöggel. Ez segédtételünk megfordítása szerint egyenlő az FBD=FBC szöggel, az utóbbi pedig az ugyancsak az FC íven fekvő FAC=DAC szöggel.
 

Kiss Tünde (Tamási, Béri Balogh Á. g. II. o. t.)
 

III. megoldás: Az állítást a szögfelező osztási arányáról ismert tételből kiindulva is bizonyíthatjuk. Eszerint
BD:CD=BA:CA.
Másrészt a felezés és a merőleges szerkesztés folytán a BEA és CDA derékszögű háromszögek hasonlók, ezért
BE:CD=BA:CA.
E két aránypár második arányai azonosak, ezért az első arányok is egyenlők:
BD:CD=BE:CD.
Ha pedig két egyenlő értékű arány utótagjai egyenlők, akkor az előtagok is egyenlők: BD=BE.
 

Kóta József (Tatabánya, Árpád g. II. o. t.)