Feladat: 597. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Fok József ,  Kunszt Zoltán ,  Pókos Erzsébet ,  Raisz Miklós ,  Wind László 
Füzet: 1960/szeptember, 22 - 23. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Pont körüli forgatás, Középvonal, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/november: 597. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Tekintsük a feladatot megoldottnak. A súlyvonal az ABC háromszöget az ABA0, és AA0C háromszögekre osztja. Ezekben az A0-nál levő szögek mellékszögek, és BA0=A0C. Ha tehát az ABA0 háromszöget A0 körül 180-kal elforgatjuk, akkor a B csúcs C-be jut, és A új helyzetét A'-vel jelölve A,A0,A' egy egyenesbe esnek.

 
 

Eszerint az AA'C háromszög az AA'=2AA0=2sa oldalból és a rajta fekvő CAA'=α2, és CA'A=CA'A0=BAA0=α1 szögekből egyértelműen megszerkeszthető (hacsak α1+α2<180), és AA' oldalán kijelölhetjük A0-t. Ezek után B-t C-nek A0-ra való tükrözésével kapjuk, más szóval B-t visszaforgatjuk eredeti helyére.
 

Raisz Miklós (Miskolc, Földes F. g. I. o. t.)
 

Megjegyzés. Ugyanerre a szerkesztésre vezet a következő elemzés is: B-n át AC-vel és C-n át AB-vel párhuzamost húzva, és metszéspontjukat A'-vel jelölve az ABA'C négyszög paralelogramma, így az AA' átló átmegy a BC átló A0 felezőpontján.
 

Wind László (Pécs, Zipernovszky K. gépip. t. II. o. t.)
 

II. megoldás: Az adatokból megszerkeszthető az AA0 súlyvonalszakasz és az AB, AC oldalak c, b egyenese. Az A0-on át c,b-vel húzott párhuzamosok a háromszögből az A0B0, A0C0 középvonalakat metszik ki, így megkapjuk az AC, AB oldalak B0, C0 felezőpontját. Ezek ismeretében B,C-t úgy kapjuk, hogy A-t C0-ra, ill. B0-ra tükrözzük.
 

Kunszt Zoltán (Pápa, Türr I. g. II. o. t.)
 

III. megoldás: Ha B végigfut az előző megoldás c egyenesén, akkor C, mint B-nek A0-ra való tükörképe, végigfut c-nek A0-ra való c' tükörképén, és c' kimetszi b-ből C-t.
 

Pókos Erzsébet (Tata, Eötvös J. g. II. o. t.)
 

IV. megoldás: Az adott szögek alapján a keresetthez hasonló AB*C* háromszöget kapunk, ha egy tetszés szerinti B*C* szakasz felezőpontját A0*-gal jelölve B*A0* fölé, egyik oldalán megszerkesztjük az α1 nyílású látószögkörívet és A0*C* fölé, ugyanazon oldalán az α2 nyílású látószögkörívet. E két ív A0*-tól különböző metszéspontja A.
 
 

Most már B,C-t úgy kapjuk, hogy felmérjük A-tól AA0*-ra AA0=sa-t és AB*,AC*-ot az A0-on átmenő, B*C*-gal párhuzamos egyenessel metsszük.
Szerkesztésnél fogva AA0B és AA0*B* valamint AA0C és AA0*C* hasonló háromszögek, ezért BA0=B*A0*AA0/AA0* és CA0=C*A0*AA0/AA0*, amiből B*A0*=C*A0* alapján BA0=CA0, így A0 felezi BC-t. Továbbá AA0=sa, és ez az AB, AC oldalakkal az előírt α1, α2 szögeket alkotja, tehát az ABC háromszög megfelel a követelményeknek.
 

Fok József (Budapest, I. István g. II. o. t.)