Feladat: 589. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kéry Gerzson ,  Sebestyén Zoltán ,  Szilágyi Mária 
Füzet: 1960/május, 178 - 180. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Magasságvonal, Magasságpont, Egyenes, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/október: 589. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: a) Mivel A és B szerepe szimmetrikus, feltehetjük, hogy M közelebb van A-hoz, mint B-hez. Legyen az AMCD és BMEF négyzet középpontja O1, és O2, körülírt körük k1 és k2. Az MBC háromszöget M körül 90-kal elforgatva a B pont E-be, C pedig A-ba jut. Eszerint a BC és AE egyenesek merőlegesek, és így N* metszéspontjukból (ami biztosan különbözik M-től, ha M az AB szakasz belső pontja) az AC négyzetátló is, BE is derékszögben látszik. Így N* rajta van mindkét átló fölé rajzolt Thalész-körön, vagyis k1-en és k2-n, tehát azonos e körök M-től különböző N metszéspontjával.

 
 

b) N-ből a fentiek szerint AB is derékszögben látszik, tehát rajta van az AB fölötti k3 Thalész-körön, másrészt NM felezi az ANB szöget, mert az ANM és MNB szögek a kerületi és középponti szögek tétele alapján feleakkorák, mint az AO1M és MO2B derékszögek. Eszerint NM a k3-nak az ANB szög szárai között fekvő ívét, az AB egyenesnek a négyzetekkel ellentétes oldalán fekvő félkörét is felezi, és így átmegy annak G1 felezőpontján, amely független M helyzetétől. Ezt kellett bizonyítanunk.
Ha M a K-ban van (ahol K az AB felezőpontja), akkor az első állítás semmitmondóvá válik, mert ekkor C, E és így N is a k3 kör AB-re merőleges átmérőjének G1-gyel szemközti G2 végpontjába esnek. A második állítás ekkor is érvényes, mert MN azonos a KG2-vel és ez átmegy G1-en.
c) Az MO2G2O1 négyszög paralelogramma, mert oldalai az AMCD és BMEF négyzetek átlói, és így a szemben levők párhuzamosak. Ezért O1O2-nek O felezőpontja a G2M átlót is felezi, vagyis míg M befutja AB-t, addig O befutja az ABG2 háromszögnek AB-vel párhuzamos H1H2 középvonalát.
 

Szilágyi Mária (Budapest, Veres Pálné Lg. I. o. t.)

 

II. megoldás: a) C a k2-re nézve belső pont, mert rajta van az ME húron, ugyanis MC=MA<MB=ME; D viszont külső pont a k2-re, mert belőle lehet k2-höz DM érintőt húzni; ennélfogva N a k1-nek (a rövidebb) CD ívén van, vagyis AB-től távolabb, mint C. Hasonlóan M a k1-en van, E pedig a k1-en kívül, ezért N a k2-nek (a rövidebb) ME ívén fekszik, vagyis AB-hez közelebb, mint E. Így, ha az első állítás helyes, akkor N az AE szakaszon és BC-nek C-n túli meghosszabbításán van rajta.
Megmutatjuk, hogy az N-be befutó AN és EN egyenlő hegyes szögeket zárnak be az egymással párhuzamos és ellentétes irányú AD, ill. EM félegyenessel; ebből már következik, hogy AE átmegy N-en. A kerületi szögek tétele szerint a k1-nek DN ívén nyugvó DAN és DMN szögek egyenlők. Másrészt DMN a k2-ben is kerületi (érintő és húr közti) szög az MN íven, ezért egyenlő az MEN szöggel, tehát valóban DAN=MEN. Ezzel az állítást AE-re igazoltuk.
Hasonlóan NCD=NMD=NBM, és mivel CDAB, azért N a BC meghosszabbításán van. ‐ Ebből következik, hogy BN merőleges AN-re, mert BNA=CNA és Thalész tétele folytán az utóbbi szög derékszög.
b) AC és BE egymást M helyzetétől függetlenül az AB mint átló fölötti AG1BG2 négyzet G2 csúcsában metszik. A négyzet köré írt k3 kör BNA=90 folytán átmegy N-en. Így a G2G1N szög egyenlő és ugyanolyan forgási irányú, mint az ugyancsak a G2N íven nyugvó G2AN, ez azonos a CAN szöggel, ez pedig egyenlő és ugyanolyan forgási irányú, mint a CMN szög, mert k1-nek ugyanazon CN ívén nyugszanak. Eszerint NG1 és NM ugyanazon irányban, ugyanakkora szöggel vannak elfordulva az egymással párhuzamos G1G2, ill. MC-hez képest, tehát N, G1, M egy egyenes pontjai, és így a változó NM egyenes átmegy az állandó G1 ponton, az állításnak megfelelően.
c) Az O1, O2 pontok és AB-n fekvő O'1, O'2 vetületeik derékszögű trapézt határoznak meg, ennek az O1O2 szakasz szára, és így a kérdéses O felezőpont az OO' középvonal egyik végpontja. Ennélfogva O-nak AB-től való távolsága egyenlő O1O'1 és O2O'2-nek, az AMCD és BMEF négyzetek fele oldalhosszainak számtani közepével, vagyis az oldalak összegének, AB-nek negyedével, tehát állandó. Így O az M-nek bármely helyzetében az AB-től AB/4=G1G2/4=KG2/2 távolságban húzott párhuzamoson, KG2 felező merőlegesén adódik. Már most O' az A-tól K felé AO'1+O'1O'2/2=(3AM+BM)/4 távolságban, vagyis K-tól A felé KO'=(BM-AM)/4 távolságban van. Ennek legnagyobb értéke AB/4, ‐ ha ti. M az A-ban van, tehát az AMCD négyzet ponttá fajul, O1A és O2G ‐ és ekkor O azonos AG2-nek H1 felezőpontjával. Másrészt KO' legkisebb értéke 0, ha ti. MK. Ha pedig M a KB szakaszt leírva B-be ér, akkor O a G2B-nek H2 felezőpontjába jut. Eszerint O mértani helyéül csak a H1H2 szakasz jöhet szóba.
Fordítva: a H1H2 szakasz minden O pontja beletartozik a mértani helybe, mert M távolsága K-tól A felé KM=KA-AM=(BM-AM)/2=2KO', eszerint O rajta van KM felező merőlegesén, vagyis M a K pont tükörképe az O pont O' vetületére nézve. Eszerint a keresett mértani hely valóban a H1H2 szakasz.
 

Kéry Gerzson (Sopron, Széchenyi I. g. II. o. t. )

 

III. megoldás: (a feladat a) és b) részére). a) Az EAB háromszögben EM és AG2 magasságvonalak, ezért C metszéspontjuk a magasságpont. Így a harmadik magasságvonal BC, és ez merőleges AE-re, legyen a talppontja N'. Ekkor N' rajta van a BE és a CA átmérő fölötti Thalész-körön, amely azonos k2-vel, ill. k1-gyel, így N' azonos N-nel, tehát BC és AE metszéspontja N.
b) Azt mutatjuk meg, hogy a G1M egyenes az M-nek minden előírt helyzetében k1-et és k2-t ugyanazon pontban metszi másodszor; így ez csak N lehet. Legyen G1M-nek k1, ill. k2-vel való második közös pontja N1, ill. N2. G1-ből mindkét körhöz lehet érintőt húzni: G1A-t, ill. G2B-t és G1A=G2B. A körhöz külső pontból húzott szelő és érintő szakaszaira ismert tétel szerint
G1MG1N2=G1B2=G1A2=G1MG1N1,
ebből G1N2=G1N1, vagyis N1 és N2 a G1M félegyenesen G1-től egyenlő távolságban vannak, tehát azonosak, és ezt akartuk bizonyítani.
 

Sebestyén Zoltán (Celldömölk, Berzsenyi D. g. II. o. t. )

 

Megjegyzés. Hasonlóan mutatható meg, hogy ha az adott betűzési sorrendet úgy értelmezzük, hogy az AMCD és BMEF négyzetek körüljárási irányának ellentétesnek kell lennie, akkor ennek fenntartásával a feladat állításai akkor is érvényesek, ha M az AB szakasz meghosszabbításain mozog. Így a két négyzet AB-nek ellentétes oldalain fekszik. A kérdéses mértani hely pedig KG2 felező merőlegese, a H1H2 szakaszra vonatkozó korlátozás nélkül.