Feladat: 583. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dobó Ferenc ,  Góth László ,  Nováky Béla 
Füzet: 1960/április, 130 - 132. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Egyéb sokszögek hasonlósága, Húrnégyszögek, Érintőnégyszögek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/szeptember: 583. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Legyenek az E-ből az oldalakra bocsátott merőlegesek talppontjai rendre K1,L1,M1,N1 (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Ezek felezik az EK,EL,EM,EN szakaszokat, ezért a K1,L1,M1,N1=Q1 négyszög hasonló helyzetű KLMN=Q-hoz, a hasonlóság középpontja E, aránya 1:2. Elég tehát az állítás igazolásául Q1-ről megmutatni, hogy érintőnégyszög és érintő körének középpontja E, akkor ugyanez áll Q-ra is, mert E a hasonlósági transzformációban önmagának a megfelelője.
Q1 érintőnégyszög, mert szögeit EK1,EL1,EM1,EN1 rendre felezik. Elég ezt pl. EK1-re és az L1,K1,N1 szögre belátni, mert Q-nak egyetlen oldala, csúcsa sincs kitüntetve, ezért Q1-nek sem, és így bizonyításunk Q1 bármelyik szögére érvényes.
EN1AK1 és EL1BK1 húrnégyszögek, mert szemközti N1 és K1 ill. L1, és K1 csúcsuknál fekvő szögeik derékszögek. Ezért a Q1-ben a K1-nél fekvő szög két része a kerületi szögek tétele alapján
ε1=EK1N1=EAN1=CAD,ε2=EK1L1=EBL1=DBC,


(felhasználtuk, hogy E mindkét átlón rajta van és hogy N1,L1, az AD, ill. BC oldalon van). Az utóbbi szögek az ABCD négyszög köré írt körnek az A,B csúcsokat nem tartalmazó CD ívén nyugvó kerületi szögek, ezért egyenlők, tehát ε1=ε2. Ez az, amit bizonyítani akartunk.
 

Nováky Béla (Budapest, I. István g. II. o. t.)
 

Megjegyzés. Lényegében ugyanezek felhasználásával magára Q-ra is bizonyíthatjuk az állítást, pl. hogy EK felezi Q-nak LKN szögét. A tükrözés folytán AN=AE=AK, ezért az NKE háromszög körülírt körének középpontja A, és hasonlóan a KLE háromszögé B. Másrészt AD, ill. BC az AEN, ill. BEL háromszögnek szimmetriatengelye, tehát felezi A, ill. B-nél fekvő szögüket. Így a kerületi és középponti szögek tétele alapján
EKN̲=EAN/2=EAD=CAD=CBD=CBE==LBE/2=LKE̲.


Állításunkat az egyenlőségsorozat szélső tagjainak összekapcsolása bizonyítja.
 

Dobó Ferenc (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. I. o. t.)
 

II. megoldás: Az előbbi megjegyzésben szereplő, továbbá az LME, MNE háromszögek köré írt C, ill. D középpontú körök felhasználásával megmutatjuk, hogy Q szemben fekvő oldalpárjainak összege ugyanakkora, ebből pedig, mint ismeretes, következik, hogy Q érintőnégyszög.
 
 
2. ábra
 

Az AKN,OBD és CLM háromszögek (2. ábra) hasonlók (O az eredeti kör középpontja), mert A-ból, O-ból, ill. C-ből kiinduló oldalaik egyenlők, és a köztük fekvő szög 2α (ill. 360-2α, ha α tompaszög). Ebből
KN:AN=BD:OD=LM:CM
és tekintettel az AN=AE, CM=CE egyenlőségekre
KN=BDODAE,LM=BDODCE,és ígyKN+LM=BDOD(AE+CE)=BDACOD.


Ugyanígy a BLK, OCA, DMN hasonló (a csúcsoknál 2β, ill. 360-2β szögű) egyenlő szárú háromszögekből
KL:BK=AC:OA=MN:DN,
és mivel BK=BE, DN=DE és OA=OD, azért
KL=ACOABE,MN=ACOADE,és ígyKL+MN=ACOA(BE+DE)=ACBDOD.



Ezzel állításunkat igazoltuk.
 

Megjegyzés. Egyetlen dolgozat: Góth Lászlóé (Budapest, Könyves Kálmán g. II. o. t.) mutatott rá arra, hogy ha az ABCD négyszög nem foglalja magában körülírt körének O középpontját, akkor a KLMN négyszög nem konvex, illetőleg háromszöggé fajul el, ha O pl. az CD oldalra esik. A bebizonyított tények ekkor is helytállók, van olyan kör, amely KLMN mindegyik oldalának egyenesét érinti, valamint az átellenes oldalpárok összege is egyenlő.
 
 
3. ábra
 

3.ábránk felvételén az I. megoldás EN1AK1 és EL1BK1 húrnégyszögeiben N1 és K1 valamint L1 és K1 nem szemközti csúcsok (ill. akkor szemköztiek, ha e négyszögeket hurkoltaknak tekintjük) másrészt N1,L1 az AD, ill. BC oldal meghosszabbításán van, ezért a következő számítás helyes:
ε1=EK1N1=180-EAN1=CAD,ε2=EK1L1=180-EBL1=DBC.


A 4. ábrán a CAD és CBD szögek derékszögek, ezért N1 az A-ba, L1 a B-be esik, így N1,K1,L1 az AB egyenesre esnek és így N, K, L is egy egyenes pontjai.
 
 
4. ábra
 

Ez is mutatja, milyen helytelen az az általános szokás, hogy a vizsgálódáshoz egyetlen ábrát vesznek alapul és azon is kerülik a ,,szokatlanságokat''.