Feladat: 572. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bach Katalin ,  Biborka T. ,  Bollobás B. ,  Bornes Klára ,  Dóra Gy. ,  Faludi Irén ,  Farkas Z. ,  Fischer A. ,  Fritz J. ,  Gagyi Pálffy A. ,  Gálfi l. ,  Katona Éva ,  Katona Mária ,  Kéry G. ,  Klimó J. ,  Kóta G. ,  Kovács Imre ,  Krámli A. ,  Molnár E. ,  Nováky B. ,  Pósa L. ,  Salamin P. ,  Szabó Júlia ,  Tomcsányi Gy. 
Füzet: 1960/február, 63. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Paralelogrammák, Húrnégyszögek, Négyszögek középvonalai, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/május: 572. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Gondoljuk a feladatot megoldottnak és legyen a keresett négyszög ABCD, benne az AC és BD átlók metszéspontja K, és az AB és CD, valamint BC és AD oldalak F1, F3, F2, F4 felezőpontjait összekötő F1F3 és F2F4 egyenesek metszéspontja L. Legyen továbbá k középpontja O és az AC, BD átlók felezőpontja M, N.

 
 

Ismeretes, hogy az F1F2F3F4 négyszög (bármely ABCD négyszög esetén) paralelogramma, L felezi az F1F3, F2F4 szakaszokat. Így L az MN szakaszt is felezi, mert M és N mind az F1,F3 mind az F2,F4 pontpárral ugyancsak egy-egy paralelogrammát határoz meg, ugyanis pl. az F2M és NF4 szakaszok, mint az ABC és ABD háromszögekben a közös AB oldallal párhuzamos középvonalak egyirányúan párhuzamosak és egyenlők, így az F2MF4N négyszög paralelogramma és L ennek ‐ az F2F4 átló révén ‐ középpontja.
Másrészt KM, KN mint az AC, BD húrok egyenesei merőlegesek OM, ill. ON-re, így M és N a KO átmérő fölötti k' Thalész-kör pontjai (akkor is, ha M, N vagy mindkettőjük azonos O-val), eszerint L a k'-ben húrfelező pont.
Ezek alapján a szerkesztés a következő: vesszük az OK átmérőjű k' körnek azt a húrját, amelynek felező pontja L; ennek végpontjait K-val összekötő egyenesek a keresett négyszög átlói.
Valóban, ABCD csúcsai k-n vannak, az átlók metszéspontja K, az L pont felezi az átlók M, N felezőpontjaival meghatározott szakaszt, így rajta fekszik az F1MF3N és F2MF4N paralelogrammák F1F3, ill. F2F4 átlóján.
A szerkesztés lépései általában egyértelműek. Ha KO és k' magában foglalja L-et, de L nem azonos k'-nek O' középpontjával, akkor egy megoldás van. Ha LO', akkor végtelen sok megoldás van, valamennyiben az átlók merőlegesek egymásra. Ha k' átmegy L-en, akkor a négyszög elfajul, mert átlói egybeesnek. Elfajult helyzet áll elő KO esetén is: k' sugara 0, tehát csak LK0-mellett lehet megoldás, ilyenkor bármely a k-ba írt téglalap megoldásnak tekinthető.
 

Szabó Júlia (Kecskemét, közg. t. III. o. t.)
 

Megjegyzés. Két dolgozat szerint: ,,a feladatot az adatok elégtelensége miatt nem lehet megoldani, mert húrnégyszög szerkesztéséhez 4 adat szükséges, itt pedig csak 3 van: k, K, L.'' Ez téves; az idézett megállapítás méretes (szakasz és szög) adatokra vonatkozik, itt pedig helyzet-adatokból szerkesztettünk; másrészt k két adatnak számít: adott a középpontja és a sugara.