Feladat: 567. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Nováky Béla ,  Opálény Mihály 
Füzet: 1960/január, 12 - 13. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Diszkusszió, Körérintési szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/április: 567. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyenek a körök k1, k2 és egy az előírt tulajdonsággal bíró T pontból húzható, e-vel egyenlő szögeket bezáró érintők t1, t2. A szögek egyenlősége folytán t1 és t2 vagy azonosak, vagy egymásnak e-re tükörképei. Az első esetben k1 és k2-nek valamelyik közös érintőjével állunk szemben. A másodikban, e-re t2-vel együtt k2-t is tükrözve t1 közös érintője k1-nek és a kapott k'2-nek.

 
 

Ezek szerint a keresett pontokat e-n a k1, k2 és a k1 k'2 körpárok közös érintői metszik ki. Két különböző körnek kölcsönös helyzetük szerint 4, 3, 2, 1, 0 közös érintője van, így a megoldások száma általában legfeljebb 8, de lehet 0 is (pl. ha k1 magában foglalja k2-t is, k'2-t is). Kevesebb megoldásnak az is lehet oka, hogy valamely közös érintő párhuzamos e-vel. Lehetséges azonban végtelen sok megoldás is, ha ti. k1 és k'2 azonosak, vagyis k1 és k2 egymás tükrös párjai e-re; ilyenkor e minden olyan pontja megfelelő, amely nem esik k1 (és egyszersmind k2) belsejébe.
 

Opálény Mihály Budapest, Piarista g. I. o. t.)
 

Megjegyzések. A dolgozatok egy része csak azokat a pontokat fogadta el megoldásnak, amelyekből húzott t1 és t2 különbözők. A kitűző eredeti javaslata is így szólt: ,, ... amelyekből a két körhöz húzott érintők e-vel azonos, de nem egyállású szöget zárnak be.'' (Figyeljük meg a kétféle fogalmazás különbözőségeit.) Ámde ilyenkor k1 és k'2-nek az esetleges e-re merőleges közös érintőjét (érintőit) is ki kellene zárnunk, valamint a k'2k2 esetet is, vagyis ha k2 (vagy k1, vagy mindegyikük) középpontja e-n fekszik.
2. Szép, részletes diszkussziót adott Nováky Béla (Budapest, I. István g. I. o. t.)