Feladat: 566. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bollobás Béla ,  Egyed Julianna ,  Fábián Gábor ,  Popper Gábor 
Füzet: 1960/január, 11 - 12. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör, Beírt kör, Hozzáírt körök, Súlypont, Körülírt kör középpontja, Beírt kör középpontja, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/április: 566. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: a) A körülírt kör K középpontja megszerkeszthető egy szög felhasználásával. Ha az ABC háromszög valamelyik szöge, pl. ACB=γ derékszög, akkor K azonos a szembenfekvő AB oldal C0 felezőpontjával, és megszerkeszthető úgy, hogy AB-re mint átlóra tetszés szerinti egyenlőtlen oldalú paralelogrammát szerkesztünk és a másik átlóval metsszük AB-t. Ha γ hegyesszög, akkor az AB oldal látószöge K-ból 2γ, K ugyanazon oldalán van AB-nek, mint C és az ABK háromszög egyenlő szárú, ennélfogva KAB=KBA=(180-2γ)/2=90-γ; ezek alapján K megszerkeszthető. Ha γ tompaszög akkor AB látószöge K-ból 360-2γ, így KAB=KBA=γ-90 és K az AB-nek a C-vel ellentétes oldalán szerkesztendő.
b) A beírt k kör O, és az AB=c oldalhoz hozzáírt kc kör Oc középpontja az oldalak felhasználásával abból szerkeszthető, hogy k a CA, CB oldalakat C-től A, ill. B felé s-c=(a+b-c)/2 távolságban érinti, kc pedig meghosszabbításukat A-n, ill. B-n túl C-től s=(b+c+a)/2 távolságban. A két-két érintési pontban a megfelelő oldalra állított merőlegesek metszéspontja O, ill. Oc. Hasonlóan szerkeszthető Oa és Ob.
c) Az S súlypont céljára pl. az sc súlyvonal C0 pontját bármely háromszögben úgy kaphatjuk, mint a)-ban derékszögű háromszög esetére. Ugyanígy szerkesztve sb-t, ez sc-ből kimetszi S-et.

 

Egyed Julianna (Gyöngyös, Vak Bottyán g. I. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Az a) rész szerkesztése hegyes- és tompaszög esetére egyszerre is kimondható: AB-re A-ban és B-ben a C-t tartalmazó félsíkban a*, b* merőleges félegyeneseket állítunk, ezektől mérjük fel γ-t arra az oldalra, amelyiken az AB szakasz fekszik.
2. Megeshetik, hogy olyan egyenest is használtunk, amely egyben valamelyik oldalnak, szögnek felezője. Ha ezt még más szerepben, a szokásostól eltérő szerkesztéssel sem engedjük meg, akkor meg kell vizsgálnunk, hogy burkoltan nem használtunk-e fel oldalfelezőt, szögfelezőt. Az a) rész AK, BK egyenese oldal- és egyben szögfelezővé válik, ha az A-ból, B-ből induló oldalak egyenlők. Eszerint egyenlő oldalú háromszögben az adott eljárás nem megengedett, egyenlő szárú háromszögben pedig csak ABBC=CA esetén használható. ‐ A b) részben a k érintési pontjában állított merőleges sem használható, ha az érintési pont felezi a kérdéses oldalt. Az adott eljárással O ‐ és hasonlóan S is ‐ szintén csak ABBC=CA esetén szerkeszthető.
3. Egyenlő oldalú háromszög KOS pontját pl. úgy kaphatjuk, ha az AB, BC, CA oldal B-n, C-n, A-n túli meghosszabbításain úgy vesszük C1, A1, B1-et, hogy C1B=A1C=B1A=AB, és megszerkesztjük az ugyancsak egyenlő oldalú A1B1C1 háromszög középpontját.
 

II. megoldás: a) A háromszög területének két ismert képletéből t=cmc/2=abc/4r, és innen KA=r=ab/2mc, ami negyedik arányosként megszerkeszthető, és a csúcsok körül r sugárral írt körök közös pontja K (mind a 3 kör szükséges).
b) Hasonlóan 2t=cmc=2ϱs=2ϱc(s-c)-ből ϱ=cmc/2s, ϱc=cmc/2(s-c), így a CA, CB egyenesektől ϱ, ill. ϱc, távolságban B, ill. A-val egyező partjukon húzott párhuzamosok metszéspontja O, ill. Oc.
c) Hasonlóan S-et megadja két oldallal a megfelelő magasság harmadoló pontján át húzott párhuzamos metszéspontja.
 

Fábián Gábor (Győr, Bencés g. II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Két oldal megegyezése esetén a közös csúcsukból induló magassága fenti célra ismét nem használható, ha pedig mind a három oldal egyenlő, akkor ez a megoldás is használhatatlan. 2. Ha az oldalak különbözők, akkor K szerkesztésére felhasználhatjuk, hogy az M magasságpontnak az oldalakra való tükörképei a körülírt körön vannak. Ilyenkor mindhárom magasság és mindhárom tükörkép megszerkeszthető, az utóbbiakon átmenő kör középpontja K.
 

Popper Gábor (Budapest, Bolyai J. g. I. o. t.)
 

3. A csúcsokból a talpponti háromszög oldalaira bocsátott merőlegesek a körülírt körből átmérőt metszenek ki; K ennek alapján is szerkeszthető.
 

Bollobás Béla (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. II. o. t.)