Feladat: 565. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kéki Zsuzsanna ,  Kóta József ,  Sebestyén Zoltán 
Füzet: 1960/január, 10 - 11. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/április: 565. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Legyenek az r sugarú, O középpontú kör P belső pontján átmenő, egymásra merőleges húrok AB és CD.

 
 

A szeletek S négyzetösszege alkalmas zárójelbefoglalással S=(AP2+CP2)+(BP2+DP2)=AC2+BD2. Megmutatjuk, hogy a C-hez tartozó átmérő másik végpontját C1-gyel jelölve AC1=BD, így az ACC1 derékszögű háromszögre Pythagorász tételét alkalmazva S=AC2+AC12=CC12=4r2, állandó.
Valóban, a feltevés, valamint Thalész tétele folytán AB és DC1 merőlegesek CD-re, így DC1 párhuzamos AB-vel. Eszerint A, B, D és C1 egy körbeírt, tehát szimmetrikus trapéz csúcsai, és ebben a kérdéses AC1 és BD vagy a két szár, vagy a két átló szerepét játsszák, mindenképpen egyenlők. ‐ Ha P felezi AB-t, akkor CD az AB-re merőleges átmérő, C1D és AC1=AD=BD azért teljesül, mert az ABD háromszög egyenlő szárú.
A tétel más fogalmazása pl. az, ha kimondjuk a kérdéses összeg értékét: a szeletek négyzetösszege egyenlő az átmérő négyzetével. Vagy, a használt átalakításra tekintettel, ‐ amely helyett S=AD2+BC2-et is írhattunk volna ‐: merőleges átlójú, húrnégyszög két-két szemközti oldalának négyzetösszegei egyenlők a körülírt kör átmérőjének négyzetével.
 

Sebestyén Zoltán (Celldömölk, Berzsenyi D. g. I. o. t.)
 

Megjegyzés. Nem használtuk ki, hogy P a körön belül van, ezért az állítás minden olyan külső P pontra is érvényes, amelyen át lehet k-t metsző merőleges szelőpárt fektetni, vagyis amelyből k a derékszögnél nagyobb szögben látható, másképpen, amely közelebb van O-hoz, mint a k-ba írható négyzet oldala.
 

II. megoldás: Legyen O-nak AB-n, ill. CD-n levő vetülete, vagyis e húrok felezőpontja E, F. Feltehetjük (alkalmas betűzéssel elérhetjük), hogy P a DF szakaszon, esetleg F-ben van. Így OE=FP=CP-CF=CP-(CP+ +DP)/2=(CP-DP)/2, másrészt AE=(AP+BP)/2, és ezekkel az OAE háromszögből Pythagorász tételével
AE2+OE2=r2,(AP+BP)2+(CP-DP)2=4r2,(AP2+BP2+CP2+DP2)+2(APBP-CPDP)=4r2.
Itt a második zárójelbeli különbség tagjai az egymást metsző húrok szakaszaira ismert tétel szerint egyenlők, a különbség 0, és így a kérdéses négyzetösszeg 4r2-tel egyenlő, függetlenül P helyzetétől, amit bizonyítanunk kellett.
 

Kóta József (Tatabánya, Árpád g. I. o. t.)
 

Megjegyzés. Az utóbbi megoldásnak kissé más alakja az, ha r, OE, OF-fel kifejezzük a két húr felét és a szeleteket, és így képezzük S-et; összevonások után 4r2-et kapunk.
 

Kéki Zsuzsanna (Mezőtúr, Teleki Blanka lg. II. o. t.)