Feladat: 558. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Faludi Irén ,  Knuth Előd 
Füzet: 1959/november, 137 - 140. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Térgeometria alapjai, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/március: 558. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Tekintsük elsőnek a külső érintkezések esetét. Legyen a k1, k2, k körök középpontja rendre O1, O2, O, az első kettő sugara r1, r2, és válasszuk az indexezést úgy, hogy r1>r2; legyen az E1E2 egyenesnek k1, k2-vel való második metszéspontja E'1, E'2, és O1O2-vel való metszéspontja Hk. Erről a Hk-ról mutatjuk meg, hogy E1E2-nek minden más helyzetén is rajta fekszik.

 
 
1. ábra
 

Az érintések folytán az O1, E1, O és O2, E2, O ponthármasok egy egyenesbe esnek (1. ábra), E1, E2 elválasztják a középpontokat, ezért O1, O2 az E1E2-nek ugyanazon partján fekszik, tehát Hk az O1O2 szakaszon kívül van. Az O1E1E'1, OE1E2 és O2E'2E2 egyenlő szárú háromszögekből O1E'1E1=O1E1E'1=OE1E2=OE2E1=O2E2E'2, és mivel E'1E1 és E2E'2 irányítása egyező, azért O1E'1O2E2, és az O1E'1Hk, O2E2Hk háromszögek hasonlók. Ebből HkO1:HkO2=E'1O1:E2O2=r1:r2>1, tehát HkO1>HkO2, vagyis Hk az O1O2=d szakasznak O2-n túli meghosszabbításán fekszik, továbbá (HkO1-HkO2):HkO2=d:HkO2=(r1-r2):r2 alapján Hk-nak O2-től való távolsága HkO2=dr2/(r1-r2), és ez valóban független k-tól. Másrészt O1E'1 és O2E2 irányítása is egyező, tehát E'1E2 a k1, k2 körök egy-egy párhuzamos és egyirányú sugarának végpontjait összekötő egyenes, Hk pedig ennek a körök centrálisával való metszéspontja, vagyis a két kör külső hasonlósági pontja.
Ugyanígy bizonyítjuk az állítást, ha a változó kör k1 és k2 mindegyikével belső érintkezésben van (1. ábra k' köre, ennek ‐ hogy ábránk ne váljék zsúfolttá, azt választottuk, amelynek érintési pontjai éppen E'1, E'2; a bizonyítás megfordításából kiderül, hogy ilyen kör van). A meggondolás bevezető része így módosul: O1 ugyanazon oldalán van E'1-nek, mint O', ugyanígy áll O2 is E'2-höz képest, ezért O1, O2 ismét ugyanazon oldalán van E'1E'2 nek, ismét az O1O2 szakaszon kívül fekvő Hk-ra jutunk. (Az ábrán k1 és k2, valamint az r' sugarú k' belső érintkezése olyan, hogy k' magába foglalja az adott köröket: r'>r1>r2; meggondolásunk azonban r2<r'<r1 és r'<r2 esetén is érvényes.)
 
 
2. ábra
 

Hasonlóan bizonyítható a vegyesen külső és belső érintkezések esete is (a 2. ábra ismét két ilyet mutat; ezekben is az E és E' pontok szerepe felcserélődik, a k kör k1-et kívülről, k2-t belülről érinti és benne van k2-ben, k' pedig benne van k1-ben és kívülről érinti k2-t). A bizonyítás annyiban módosul, hogy Hk megfelelője: Hb az O1O2 szakaszon van, ugyanis O az E1-nek ellentétes oldalán van mint O1, és E2-nek ugyanazon oldalán, mint O2, ezért O1 és O2 az E1E2-nek ellentétes oldalán feküsznek, másrészt hogy a hasonló háromszögek Hb-nél fekvő szögei csúcsszögek; végül HbO2=dr2/(r1+r2), ami ismét állandó. Hb a két kör belső hasonlósági pontja.
Ha az E'1, E'2 ,,második'' metszéspontok egybeesnek E1, ill. E2-vel, akkor a szereplő egyenlő szárú háromszögek elfajulnak, mert az alapjukon fekvő szögek 90-osak lennének, ilyenkor k is elfajul k1 és k2-nek valamelyik közös érintőjébe. Akkor is szakasszá fajulnak a szereplő egyenlő szárú háromszögek, sőt a két hasonló háromszög is, ha O rajta van az O1O2 egyenesen; ilyenkor E1, E2 is az O1O2-n van, tehát E1E2O1O2, átmegy Hk-n és Hb-n. Ha O2 egybeesik O1-gyel, akkor HkHbO1.
Ha már most r1=r2, akkor kiindulási ábránk O1O2-re és felező merőlegesére tükrös, a ,,külső-külső'' és ,,belső-belső'' esetekben Hk nem létezik, E1E2 párhuzamos O1O2-vel; a többi esetek Hb pontja ilyenkor az O1O2 felezőpontjába esik. Ezek az O2Hk, ill. O2Hb képletből is kiolvashatók, az előbbi r1-r2=0 miatt értelmetlenné válik.
Összefoglalva: az E1E2 egyenes a k1, k2 körök külső, ill. belső hasonlósági pontján megy át aszerint, hogy k-nak a k1 és k2-vel való érintkezése megegyező, ill. ellentétes értelmű.
 

Knuth Előd (Budapest, I. István g. II. o. t.)
 

II. megoldás: Az állítást ábránknak térbeli értelmezést adva bizonyítjuk be. Állítsunk k1, k2, k-ra egyenlő nyílásszögű (más szóval hasonló) K1, K2, K forgáskúpokat, legyenek ezek csúcsai C1, C2, C.
 
 

A kúpok csúcsát ábránk S síkjának alkalmas oldalára téve elérhetjük, hogy K egy-egy alkotója egybeesik K1, ill. K2 egy alkotójával, és a kúpok a közös alkotó mentén érintik is egymást. Éspedig ha két körünk között külső érintkezést kívánunk, akkor kúpjaik csúcsát S két ellentétes oldalára tesszük (ilyenkor az alkotószakaszokhoz hozzágondoljuk S-en túl való folytatásukat, az alkotók tehát a csúcsból kiinduló félegyenesek), belső érintkezésük esetén pedig S-nek ugyanazon oldalára kerülnek a csúcsok (ilyenkor elég alkotószakaszra gondolni). Elsőnek pl. K és K1-et helyezzük el, majd K2-t a K-hoz viszonyítva. Így eredeti ábránk körei a kúpoknak S-sel való metszésvonalai, mindegyik középpont a megfelelő C-nek S-en való vetülete, az OO1 és OO2 egyenesek a közös alkotók vetületei, E1 és E2 pedig a közös alkotóknak S-en való döféspontjai. Most már láthatjuk, hogy ezen alkotók egybeesését (a csúcsok elhelyezésén felül) egyrészt az biztosítja, hogy minden alkotó ugyanakkora szöggel hajlik S-hez, másrészt az, hogy benne vannak az OO1-en, OO2-n át S-re merőlegesen álló síkban.
Most már a vizsgálandó E1E2 egyenes a közös alkotók T síkjának (másképpen: a C1, C2, C csúcsokkal meghatározott síknak) S-sel való m metszésvonala. T-ben benne fekszik a C1C2 egyenes is, ezért ennek S-sel való H döféspontja m-en fekszik. Ha k és vele E1E2 a követelményeknek megfelelően változik, akkor T a C1C2 egyenes körül elfordulva más-más helyzetet vesz fel, de állandóan átmegy H-n, és így ugyanez áll m-re is. ‐ Amíg k1 és k2 sugarai különbözők, addig C1 és C2 S-től különböző távolságban vannak, ezért H biztosan létezik. Ha a sugarak egyenlők, és K1 és K2 S-nek ugyanazon oldalára kerültek (a ,,belső-belső'' és a ,,külső-külső'' eset), és ezért C1C2 párhuzamos S-sel, ebben az esetben ‐ és csak ebben ‐ H nem létezik, az E1E2 egyenesek párhuzamosak C1C2-vel és így egymással.
 

Faludi Irén (Budapest, Ságvári E. gyak. lg. II. o. t.)