Feladat: 547. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bellay Ágnes ,  Biborka T. ,  Bollobás B. ,  Dömötör Gy. ,  Faludi Irén ,  Fritz J. ,  Gagyi Pálffy A. ,  Gallyas Györgyi ,  Gáspár R. ,  Halmai G. ,  Kálmán B. ,  Katona Mária ,  Kéry G. ,  Klimó J. ,  Korenchy Emőke ,  Kóta G. ,  Kóta J. ,  Krámli A. ,  Kugler Emese ,  Molnár E. ,  Nagy Dénes Lajos ,  Nagy Dezső ,  Pellionisz A. ,  Pinkert A. ,  Pollai Marion ,  Rátkai J. ,  Sebestyén Z. ,  Székely J. ,  Szidarovszky Ágnes 
Füzet: 1959/november, 128 - 129. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/február: 547. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ábránkon a Föld és a Hold F1, H1 helyzetében holdtölte van, egy egyenesben van a Nap, Föld, Hold és a (,,végtelen távoli'')Cs csillag. (Ilyenkor egyszersmind holdfogyatkozás is van, erre azonban most nem tekintünk.)

 
 

A Holdnak egy 360-os fordulata, vagyis 1 sziderikus hónap eltelte alatt a Föld megteszi a pályájának mintegy 13-ad részét, így az F2, H2 helyzetben még nem áll be a következő holdtölte, csak a kissé későbbi F3, H3-ban. Ezt a helyzetet az jellemzi, hogy az NF3 és NH3 irányok ugyanakkora α szöget zárnak be az NCs iránnyal, eddig a Föld α, a Hold 360+α szöggel fordult el, a Hold 360-nyi előnyt szerzett. Az ehhez szükséges T időt kell kiszámítanunk a Holdnak és a Földnek (napokban mért) TH, TF keringési idejéből.
A Föld naponta fokban mérve 360/TF szöggel fordul el, a Hold pedig 360/TH-val, (ami TH<TF folytán nagyobb), tehát a Hold naponta β=360(1TH-1TF) előnyt szerez. Ebből a 360-nyi előny eléréséhez szükséges idő:
T=360β=11TH-1TF=THTFTF-TH.
A megadott keringési időkkel T=29 nap 12 óra 44 perc. (Másodperceket felesleges számítani, mert nyilván az adatok is percre vannak kerekítve.)
Meggondolásunk szó szerint átvihető az újholdak és a negyedállások ismétlődési idejének számítására. A Hold fényváltozásai (a tett feltevések mellett) csak az NFH szögtől függnek, ennek bármely értéke T időközönként ismétlődik.
 

Nagy Dénes Lajos (Budapest, Rákóczi F. g. I. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Meggondolásunk akkor is érvényes volna, ha a Hold a Nap körül keringene, más szóval, ha holdtölték helyett bolygók együttállásának, szembenállásának, negyedállásainak ismétlődési idejét számítjuk.
2. Egy dolgozat észrevételt tett a sziderikus év adata ellen. Meglepő, hogy csak egy, ugyanis sok helyen olvasható a 365 nap 5 óra 48 perces adat. Ez azonban az évszakok váltakozása szempontjából figyelembeveendő év, ennyi idő telik el pl. a Földnek minden második olyan helyzete között, amikor a (földi) egyenlítő síkja átmegy a Nap középpontján. Ennek kérdését nem lehet oly könnyen egyszerűsíteni.