Feladat: 534. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Molnár Emil ,  Veszelovszky Erzsébet 
Füzet: 1959/október, 57 - 58. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt kör, Hozzáírt körök, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/december: 534. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. A TaTaa egyenes megadja a BC=a oldalegyenest. Az erre Ta-ban emelt a1 merőleges mértani hely a beírt k kör O középpontja számára. Még egy ilyen a TaTc szakasznak, e kör húrjának f felező merőlegese, amely egyszersmind a B csúcsnál fekvő (belső) szögnek felezője. Így O és k megszerkeszthető, továbbá f és a metszéseként B-t is megkapjuk, ebből pedig BTc-ben a c oldalegyenest.

 
 

Most már a BC-hez hozzáírt k' kör O' középpontját is megkaphatjuk: a Taa-ban a-ra emelt a2 merőleges és a B-ben f-re emelt f' merőleges (a B csúcsnál fekvő külső szög felezője) metszéseként, majd k'-t O'-ből és az O'Taa sugárból. Végül a b oldalegyenest k és k' második közös külső érintőjében kaphatjuk meg.
Valamennyi szerkesztés egyértelmű, tehát legfeljebb egy megoldás van. ‐ Az a egyenes megszerkeszthető, ha Ta és Taa különbözők; O létrejöttéhez az szükséges, hogy Tc ne essék a-ra, B-hez pedig az, hogy f ne adódjék a-val párhuzamosnak, vagyis hogy a TcTaTaa szög ne legyen derékszög. B csak akkor megfelelő, ha kívül esik a TaTaa szakaszon, mert Ta, és Taa-nak a BC szakaszon, vagyis B-nek ugyanazon oldalán kell lennie; ehhez szükséges, hogy TaTaa<TcTaa legyen.
Végül, hogy a szerkesztés befejezése az előírásnak megfelelő eredményt adjon, szükséges, hogy k' sugara nagyobbnak adódjék k sugaránál.
2. Ha Tc helyett Tac van adva, akkor előbb O'-t és k'-t, továbbá B-t és c-t szerkesztjük.a2-ből és TaaTac-nek felező merőlegeséből (amely azonos az előbbi f'-vel), majd B és c felhasználásával O-t, k-t, és utolsó lépésben b-t. ‐ A szerkeszthetőség feltétele, hogy a három adott pont olyan háromszöget alkosson, amelyben Ta-nál nem derékszög van, és TaTaa<TacTaa, továbbá, hogy k sugara kisebbnek adódjék k'-énél.
 

Veszelovszky Erzsébet (Makó, József A. g. II. o. t.)
 

Megjegyzés. A megoldás csak az érintések követelményét használta fel. Az érintési pontok és a csúcsok közti BTa=CTaa, BTaa=CTa egyenlőségek alapján C-t B-nek a TaTaa szakasz A1 felezőpontjára való tükörképeként is megkaphatjuk. Másrészt A-t az OO' egyenesnek c-vel való metszéspontja is megadhatja.
 

Molnár Emil (Győr, Révai M. g. II. o. t.)