Feladat: 525. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Korenchy Emőke 
Füzet: 1959/szeptember, 20. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek nevezetes tételei, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/november: 525. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen egy a kívánt tulajdonsággal bíró háromszög ABC, és legyen ennek területét és kerületét egyaránt felező, az AB oldallal párhuzamos PQ egyenesnek a CA, CB oldallal közös pontja P, ill. Q. (A kerület felezése a keletkezett PQC háromszög és PQBA trapéz kerületének egyenlőségéből közös PQ oldaluk elhagyása útján adódik.)

 
 

A PQC háromszög hasonló ABC-hez és fele akkora területű. Megfelelő oldalaik arányát λ-val jelölve viszont a két terület aránya λ2, tehát λ2=1/2, és λ=1/2. Így az eredeti kerület megfelezéséből: PC+CQ=PA+AB+BQ, ill. a szokásos jelölésekkel: λb+λa=(1-λ)b+c+(1-λ)a, tehát a keresett összefüggés:
c=(2λ-1)(a+b)=(2-1)(a+b).(1)

Korenchy Emőke (Bp. VIII., Ságvári E. gyak. lg. II. o. t.)
 

Megjegyzés. A kapott összefüggés ‐ egy egyenlőség a három oldal között ‐ a háromszög alakját nem határozza meg egyértelműen. Kézenfekvő tehát ez a kérdés: van-e olyan háromszög, amely két, vagy mindhárom oldalával párhuzamosan is így osztható részekre?
Követeljük meg (1) mellett még pl. a b oldalra vonatkozó analóg b=(2-1)(a+c) egyenlőséget. Előbb a kiküszöbölésével c=b, majd evvel (1)-ből 2b=a, vagyis mindkét követelésünk csak az egyenlő szárú, derékszögű háromszögben teljesül, a befogókkal párhuzamos szelőkkel.
Ezzel egyrészt találtunk egy az eredeti követelményt teljesítő speciális háromszög alakot (PQ szerkesztése az ábrából nyilvánvaló), másrészt látjuk, hogy egy háromszög mindhárom oldalának nem lehet meg a szóban forgó tulajdonsága.
(1)-ből a=b választással még egy egyenlő szárú és ,,felezhető'' alak adódik, ebben a c alap a száraknak (22-2)-szöröse (az ábrán A'Q=QB, A'C'=C'B=AB és C'P'=C'Q'=CP).