Feladat: 519. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gálfi László ,  Wischin Tibor 
Füzet: 1959/május, 147 - 148. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Logikai feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/október: 519. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az előzetes közlések szerint a társaságban csak a főhadnagyi rendfokozatot viselik többen. Így az 1. adatból kiderül, hogy Dezső és a hadmérnök főhadnagyok, továbbá, hogy Dezső nem hadmérnök. A 6. adat szerint egyrészt Elek magasabb rendfokozatú Dezsőnél, tehát ő az egyetlen százados, és ezért ő sem hadmérnök; másrészt Bandi alacsonyabb rendfokozatú Csongornál ‐ aki már csak főhadnagy lehet ‐ Így Bandi az egyetlen hadnagy, tehát ő sem hadmérnök. Végül az 5. adatból ‐ többek között ‐ megtudjuk, hogy Csongor sem hadmérnök. Mindezek szerint a hadmérnök csak az egyetlen még nem említett tiszt lehet: Antal. Ezzel a feladat kérdésére választ adtunk.

 

Wischin Tibor (Bp. VIII., Vörösmarty M. g. I. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. A 2., 3. és 4. adatot nem használtuk fel és az 5-ből is csak ennyit: ,,...Csongor ... a hadmérnök tanácsára...'', és már ebből is többet állapíthattunk meg a kívántnál: Antal rendfokozatát is, hogy ti. ő is főhadnagy. A feleslegesnek bizonyult adatok alapján még az is megállapítható, hogy Elek gyalogos százados, Csongor tüzérfőhadnagy, viszont nem dönthető el, hogy Dezső és Bandi közül melyik a híradó és melyik a repülő.
 

Gálfi László (Bp. VIII., Fazekas M. g. I. o. t.)

 

2. Hogy a közlések között felesleges is volt, ez megegyezésben van avval, hogy az életben nemegyszer olyan dolgokat is megtudunk, amelyekre vagy egy bizonyos célra, vagy egyáltalán nincs szükségünk. Kérdések megoldásának az a válogatás is része, amelynek során adataink közül a szükségeseket megtartjuk, a feleslegeseket elhagyjuk.