Feladat: 516. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Mészáros Zsolt 
Füzet: 1959/április, 111. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szögfelező egyenes, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/október: 516. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat szövege nem közli, hogy melyik szög felezője hozza létre a szóban forgó tulajdonságot, emiatt minden lehetőséget meg kell vizsgálnunk. Az egyenlőszárúság ismertető jeleként a két szög egyenlőségét használjuk.
Ha a felezett szög a C-nél derékszögű ABC háromszög egyik hegyesszöge, mondjuk α, és a kérdéses szögfelező AD, akkor a derékszöget tartalmazó ADC rész-háromszög nem lehet egyenlő szárú, mert derékszögű, és egyik hegyesszöge α/2<45, az egyenlő szárú derékszögű háromszög hegyes szögei pedig 45-osak. Az ABD rész-háremszögnek D-nél tompaszöge van (az ADC háromszög egyik külső szöge), így csak a B csúcsnál fekvő β=90-α hegyes szöge lehet egyenlő α/2-vel. Ebből α=60.
Ha a felezett szög a derékszög, és ennek felezője CE, akkor feltehetjük, hogy a jelölést úgy választottuk, hogy ACE legyen a kérdéses egyenlő szárú háromszög. Ebben a C-nél fekvő 45-os szög vagy az alap és a szár között fekszik ‐ ekkorACE egyenlő szárú derékszögű háromszög, derékszöge csak E-nél lehet, tehát α=45 ‐, vagy a két szár között, ekkor A és E-nél 67,5-os szögek vannak, B-nél pedig 22,5-os, ami fele 45-nak.
Ezek szerint három a követelményt teljesítő derékszögű háromszög-alak van, és mindegyiknek a hegyesszögei ismert módon szerkeszthetők (célszerűen mindjárt az adott AB átfogó végpontjaiban).

 

Mészáros Zsolt (Bp. VIII. Piarista g. II. o. t. )