Feladat: 511. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fejes Gy. ,  Kartaly F. ,  Kéry G. ,  Miklós A. ,  Nagy Márton ,  Náray-Szabó G. ,  Padányi P. ,  Palágyi F. ,  Palka I. ,  Pallós L. ,  Piroska Z. ,  Ruda Gy. ,  Simai L. ,  Zakariás I. 
Füzet: 1959/április, 103 - 105. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasságvonal, Feuerbach-kör, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Parabola, mint mértani hely, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/szeptember: 511. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás: Legyen ABC egy az előírásoknak megfelelő háromszög; az adott talppontok legyenek az a=BC és b=CA-ra merőleges magasságok A1, ill. B1 talppontjai, továbbá legyen adott az AA1 magasság és a CA oldal közti CAA1 szög, jelöljük ezt δ-val. Feltehetjük, hogy A1 és B1 különbözők, δ egy 0-tó1 különböző hegyes szög, és ABC90; egyrészt ugyanis a három kizárt feltétel bármelyikéből következik, hogy a másik kettő is teljesül, és akkor minden olyan derékszögű háromszög megfelel a követelményeknek, melynek derékszögű csúcsa az adott A1B1C pont, másrészt egy háremszögben egy magasság az ezzel közös csúcsból induló oldalakkal hegyesszöget zár be, tehát δ<90 kell hogy legyen.
Az A1, B1 talppontok az AB oldal fölé írt Thales-körön vannak, mégpedig az AB egyenes egy oldalán vagy ellenkező oldalán, aszerint, amint az ABC háromszögben sem A-nál, sem B-nél nincs tompaszög, vagy az egyik szög tompa. Az első esetben az A1B1 szakasz A-ból is, B-ből is δ szög alatt látszik, a második esetben a két csúcs egyikéből δ, a másikéból 180-δ szög alatt. (Ha pl. A egybeesik B1-gyel, akkor az egyik látószög nem létezik.) Mivel A1B1 és δ adott, ezek meghatározzák a kör sugarát. A és B számára két ilyen k1 és k2 kör felel meg, amelyek egymás tükörképei az A1B1 egyenesre; a rajzokon csak az egyiket tüntettük fel. Nem kapunk azonban valódi háromszöget, ha A egybeesik A1-gyel, és így B az ezzel átellenes A1* pontba kerül, vagy ha B esik B1-be, tehát ha A az ezzel átellenes B1*-gal esik egybe.

 
 

Ha most már felvesszük A-t tetszés szerint, csak A1- től és B1*-tól különbözőnek k1-en, ez egyértelműen meghatározza a háromszöget: B a k1 kör A-val átellenes pontja, C pedig az AB1 és BA1 egyenesek metszéspontja, ha AA1*. Ha AA1*, tehát BA1, akkor a BC oldalegyenest mint az AA1AB magasságra az A1B pontban merőleges egyenest kapjuk meg.
Ha a C metszéspont a k1 körön kívül van, akkor A1 a γ=ACB szögnek CB szárára (a CB szakaszra vagy B-n túli meghosszabbítására) esik, és így γ az AA1C derékszögű háromszög hegyesszöge, amiből γ=90-δ. Ha viszont C a k1 körbe esik, akkor A1 a CB szár C-n túli meghosszabbítására esik. Így γ az AA1C háromszög külső szöge, tehát γ=90+δ. Ezek szerint C olyan, A1-en és B1-en átmenő körön van, amelynek a pontjaiból az A1B1 szakasz 90-δ, vagy 90+δ szögben látszik.
Ilyen kör kettő van, k3 és k4, egymásnak tükörképei az A1B1-re. Megmutatjuk, hogy ha A-t a k1-en választjuk, akkor C azon a k3-on van, amelynek O3 középpontja A1B1-nek ellenkező oldalán van, mint a k1 kör O1 középpontja. ‐ Ha C a k1 körbe esik, akkor, mint láttuk, γ=90+δ, tompa szög, így α és β hegyes szögek, A és B az A1B1-nek egy oldalán vannak, és ugyanezen az oldalon van O1 is, mint az AB szakasz felezőpontja. Az ABB1A1 konvex négyszög átlóinak metszéspontjaként C is ugyanezen oldalán van A1B1-nek, ennélfogva az A1, B1, C-vel meghatározott k1 körnek az A1CB1 szög szárai közé eső íve az ellenkező oldalon van. Ehhez az ívhez O' középpontjában 2(90+δ)>180-os szög tartozik, ezért O' ugyancsak a C-vel ellentétes oldalon van, így O', ill. k' valóban azonos O3, ill. k3-mal.
Ha C a k1-en kívül van, akkor egyszersmind A1B1-nek O1-gyel ellenkező oldalán van. Ugyanis ilyenkor γ=90-δ, hegyesszög. Ha α és β is hegyesszögek, akkor A és B ismét O1 oldalán vannak, hegyesszögű háromszögben pedig A1 és B1 elválasztják C-t B, ill. A-tól. Ha pedig pl. β tompaszög, akkor B a k1-nek rövidebb A1B1 ívén van, az A1B1 egyenesnek O1-gyel ellenkező oldalán, mert A1BB1=180-δ>90, C pedig az A1B szakasznak B-n túli meghosszabbításán. ‐ Ezek szerint k'-nek az A1CB1 szög szárai közé eső, 2(90-δ)<180-os középponti szöghöz tartozó íve az O1 oldalán van, ezért O' ismét az ellenkező oldalon van.
C a k3-nak bármely az A1 és B1-től különböző pontja lehet, ugyanis így A1 és B1-gyel együtt szintén egyértelműen meghatározza a háromszöget: A a CB1=b egyenes és CA1=a-ra az A1-ben merőleges egyenes metszéspontja, és hasonlóan kapható B is. Viszont pl. CA1 feltevése a kizárt ACB=90 esetre vezet.
Eredményünk így is kimondható: ha egyenesszakasszá elfajult háromszöget nem fogadunk el, akkor A és B egyik mértani helye a k1 kör az A1 és B1*, ill. B1 és A1* pontok kivételével, és C mértani helye k3 az A1 és B1 pontok kivételével; k1 és k3 helyére k2, k4-et írva megállapításunk a másik mértani hely-párt adja, a ,,csillagos'' pontokat természetesen azokon véve.
 

Megjegyzések. 1. Akik ismerik a háromszög Feuerbach-körének alaptulajdonságait, azok számára nyilvánvaló, hogy O3 felezi a háromszög C-ből kiinduló magasságának C és az M magasságpont közti szakaszát, ennélfogva O3C az A-nak bármely helyzetében merőleges AB-re. Ha tehát A (és vele B ) a k1-en egyenletesen forog, akkor ugyanez áll C-re is a k3-on, és mindhárom csúcs egyszerre érkezik a kizárt pontokba.
2. A legtöbb dolgozat csak azt állapította meg, hogy A és B egy olyan köríven vannak, amelynek pontjaiból A1B1 látószöge δ, de nem vették észre, hogy A és B e körnek mindig átellenes pontjai, továbbá, hogy az ABC háromszög tompaszögű is lehet.