Feladat: 503. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bárczy Zsolt 
Füzet: 1959/február, 47 - 48. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszög alapú hasábok, Beírt kör, Térfogat, Számtani-mértani egyenlőtlenségek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/május: 503. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a doboz magassága x és az adott lemez befogóinak közös hossza b. Ezekkel a doboz alapidomának befogói (l. az ábrát) b-x-z=b-(2+2)x hosszúak, a térfogat pedig

V=12[b-(2+2)x]2x.
 
 

V-nek ugyanazon x mellett van maximuma, mint 2V-nek, amely három csak az x-től függő, változó tényezőnek szorzata. 2V első két (egyenlő) tényezője x növekedésével fogy (természetesen x, b és minden más hosszúságméret csak pozitív lehet), a harmadik pedig növekszik; így az utóbbinak alkalmas pozitív állandóval való szorzása útján elérhetjük, hogy a három tényező összege ‐ és így számtani közepe is ‐ állandó legyen. Ekkor pedig a szorzat ‐ mint a három tényező mértani közepének köbe ‐ azon x mellett maximális, amely mellett a harmadik tényező egyenlő az első kettővel, ezért a számtani és mértani közép egyenlők, a szorzat legnagyobb értéke pedig a számtani közép köbével egyenlő.
x együtthatója 2V csökkenő tényezőinek összegében -2(2+2), a növekvő tényezőben 1, így az említett állandó szorzó: 2(2+2), és a
4(2+2)V=[b-(2+2)x][b-(2+2)x][2(2+2)x]
szorzat legnagyobb értékét adó dobozmagasságra
b-(2+2)x=2(2+2)x-ből,x=b/3(2+2)=(2-2)b/6b0,0976.
Így a három tényező közös értéke 2(2+2)x=2b/3 és 4(2+2)V maximális értéke 8b3/27, V-é pedig Vmax=2b3/27(2+2)=(2-2)b3/27b30,0217.
 

Bárczy Zsolt (Hódmezővásárhely, Bethlen g. II. o. t.)

 

Megjegyzések. 1. A tényezők közös 2b/3 értéke a doboz alapháromszögének befogóját jelenti a maximumot adó dobozmagasság mellett; azt is mondhatjuk tehát, hogy a doboz keresett alapidoma a lemeznek (lineárisan) 2:3 arányú kicsinyítettje.
2. A használt állandó szorzó fele: 2+2 a lemez kerületével, és ezen keresztül a lemezbe, ill. a doboz alapidomába beírható kör sugarával áll kapcsolatban, ugyanis 2s=b+b+2b=(2+2)b, továbbá ϱ=t/s=2t/2s=b2/(2+2)b=
=b/(2+2), és így a maximális térfogatot adó dobozmagasság x=ϱ/3. Valóban a lemez minden oldalán ugyanakkora x ,,felhajtás'' azt is jelenti, hogy az alapidom mindhárom oldalát ugyanannyival vettük beljebb, ezért a doboz alapidomába írható kör középpontja egybeesik a lemezbe írható körével, sugara pedig azénál annak 1/3-ával kisebb, vagyis annak 2/3 része.
3. Többen differenciálszámítással határozták meg a szélső értéket. Ez még nem hiba, csak szükségtelen, ,,ágyúval lőni verebekre''. Az viszont már hiány, hogy az ezen eljárás alkalmazása mellett szükséges diszkussziót (hogy ti. a szélső értéket adó x beleesik-e az értelmezési tartományba, van-e igazán szélső érték, maximum-e az, vagy minimum) többen elmulasztották.
x, mint a gyakorlati méretezésben igen jól használható adat mellett többen az alapidom befogóját, átfogóját, beírt körének sugarát vették független változónak, adatnak pedig a lemez átfogóját, beírt körének sugarát; így közvetlenül kiadódik a tetszetős 1/3 arányszám.