Feladat: 502. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bakai Ilona ,  Fritz József ,  Rapcsák András ,  Szücs Jozsef 
Füzet: 1959/február, 45 - 47. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Eltolás, Sokszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/május: 502. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Tekintsük a feladatot megoldottnak és legyen az ABCDE ötszög egymásutáni AB, BC, CD, DE, EA oldalának felezőpontja rendre F, G, H, J, K. Gondoljunk előbb azokra az egyszerűbb esetekre, ha négy-, ill. háromszögre kapnánk a hasonló feladatot ! Háromszöget egyértelműen meg lehet szerkeszteni oldalainak felezőpontjából: oldalegyeneseit egy-egy felezőponton át a másik kettő összekötésével párhuzamos egyenesek adják; négyszögekre nem áll ez, ezekre viszont azt tudjuk, hogy az oldalak felezőpontjai paralelogrammát határoznak meg. Ezek alapján kézenfekvő az ötszöget pl. az AD átlójával az ABCD négyszögre és az ADE háromszögre bontani. Az előbbiben az F, G, H pontoknak az FGHL paralelogrammává való kiegészítésével megkapjuk az AD oldal (ötszögátló) L felezőpontját, majd a J, K, L pontokból az ADE háromszög csúcsait és ezzel a keresett ötszög három egymás utáni csúcsát. Ezután a B és C csúcsokat vagy ugyanezen elv alapján kaphatjuk, pl. az AC átlóval való felbontásból kiindulva; vagy abból, hogy B az A-nak, C pedig D-nek tükörképe az F, ill. H felezőpontra vonatkozóan; vagy pl. B-t az AF egyenesnek az E-n át FK-val húzott párhuzamossal való metszéspontjaként.

 
 

Mindezen rész-szerkesztések egyértelműen hajthatók végre, így egynél több megoldás nem lehetséges. A megoldhatóságnak mindenekelőtt az egy feltétele, hogy a felezőpontok sorrendje is adott legyen. Hogy FGHL-ben valóságos paralelogrammát kapjunk, ehhez szükséges, hogy F, G, H ‐ és általában bármely három egymásutáni felezőpont ‐ ne essék egy egyenesbe; végül, hogy J, K, L-ből valóságos ADE háromszöget kapjunk, L nem eshet a JK egyenesre, általában bármely három egymásutáni felezőpontot (megfelelő körüljárással) paralelogrammává kiegészítő pont nem eshet a további két felezőpontot összekötő egyenesre. (Az utóbbi feltételnek ez az általánosabb fogalmazása ‐ a fenti konkrét példa esetére biztosítja, hogy EA és ED nem megy át F, ill. H-n.)
 

Bakai Ilona (Makó, József A. g. II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Hogy a megszerkesztett ötszög konvex legyen, ehhez FGHJK-nak konvex volta nem elegendő. Ha azonban még az is teljesül, hogy L a JK egyenesnek ugyanazon oldalára esik, mint az F, G, H ponthármas, és ez ismét a felezőpontoknak bármely ilyen típusú kettéválasztására áll, akkor az AED, ill. az ötszög minden szöge kisebb 180-nál.
2. Valamennyi említett pont megszerkesztése tükrözésként is leírható: G-t tükröztük FH felezőpontjára: L, majd J-t, ill. K-t, ill. L-et, KL, JL, JK felezőpontjára: A, D, E, végül A-t, ill. D-t F, ill. H-ra: B, ill. C. Ellenőrzés: kell, hogy B és C tükrös pár legyen G-re.
 

II. megoldás: A fentiek után a szerkesztés előkészítéséül elegendő pl. az AC és AD átlók közti ACD háromszög megszerkesztése is. Evégett egy tetszőlegesen választott A' pontból kiindulva egy az ACD-vel egybevágó és megegyező állású (azaz párhuzamos oldalakkal bíró) A'C'D' háromszöget szerkesztünk annak kihasználásával, hogy az A-ból C, ill. D felé mutató irányt, és általuk a CAD szöget megadja az F-ből G, ill. K-ból J felé mutató irány, az AC, ill. AD szakaszok pedig kétszeresei FG, ill. KJ-nek. Ezt a háromszöget a C'D' oldal H' felezőpontját az adott H-ba vivő eltolás állítja a megfelelő helyre.
 

Rapcsák András (Debrecen, Fazekas M. gyak. g. I. o. t.)
 

Megjegyzés. 3. Vehettük volna A'C'D' helyett a hozzá hasonló, feleakkora és párhuzamos, de ellentétes irányú oldalakkal bíró H'L'M' háromszöget is; ennek ismeretében C, ill. D a HL'M'C, ill. HM'L'D paralelogramma negyedik csúcsaként, azaz lényegében ismét eltolással kapható. Ennek az a speciális esete, ha H'-t H-ban választjuk, két az I. megoldásban szerepelt paralelogrammára vezet.
 

III. megoldás: A 2. megjegyzésbeli tükrözésekre és a befejező-ellenőrző lépésre gondolva adódik a következő megoldás. Ha egy tetszésszerinti P pontot egy adott felezőpontra tükrözünk, majd a P1 tükörképét a következő felezőpontra s i. t., és az ötödik tükrözéssel visszajutunk P-be, akkor P és 4 tükörképe éppen a keresett ötszög csúcsait adják.
 
 

Milyen helyzetűek már most P5 és P, ha ez utóbbit nem ilyen szerencsésen választottuk ? A középpontos tükrözés távolságtartó és az irányokat ellentétesre fordító tulajdonsága folytán a ,,hibás'' P és a ,,helyes'' A pont által meghatározott PA szakasz, továbbá a P1B, P2C, P3D, P4E, P5A szakaszok egyenlő hosszúak, és közülük mindegyik egymásutáni kettő ellentétes irányú. Eszerint a közös végpontú PA és P5A egyenlők, ellentétes irányúak, más szóval A felezőpontja a PP5 szakasznak. A többi csúcs ebből a fentiek szerint szerkeszthető.
 

Szűcs József (Szeged, Ságvári E. g. II. o. t.)
 

Megjegyzés. 4. A feladat a legutóbbi gondolatmenettel tetszés szerinti páratlan oldalszámú sokszög esetén megoldható. Egyúttal azt is látjuk, hogy páros oldalszámú sokszög nem szerkeszthető meg egyértelműen az oldalfelező pontok helyzetéből, ugyanis 2n számú adott pont csak bizonyos feltételek mellett alkothatja egy 2n-szög oldalfelezőpontjainak rendszerét, ha viszont ezek teljesülnek, akkor bármely P-ből kiindulva az adott pontokon való 2n egymásutáni tükrözés után P2n egybeesik P-vel.
 

Fritz József (Mosonmagyaróvár, Kossuth L. g. I. o. t.)