Feladat: 488. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Albert I. ,  Biborka T. ,  Budai M. ,  Budai Zsuzsanna ,  Csák Zs. ,  Dömötör Gy. ,  Flanek L. ,  Fritz J. ,  Kiss A. ,  Komlós J. ,  Krámli András ,  Máthé Csaba ,  Nagy Péter ,  Pál G. ,  Parti Enikő ,  Raisz Klára ,  Rapcsák A. ,  Reischl T. ,  Rohrböck Krisztina ,  Sáry Barna Sz. ,  Timár P. ,  Tomcsányi Gy. ,  Zombory L. 
Füzet: 1958/december, 145 - 146. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Műveletek polinomokkal, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/április: 488. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az adott kifejezést z-vel. Mindenekelőtt azt kell biztosítanunk, hogy z-nek legyen értelme a valós számok körében.
Hogy az 12 kitevős hatványoknak legyen értelmük, fel kell tennünk, hogy alapjuk nem negatív, azaz, hogy
a) a nevezőkben y0,
b) a számlálók második tagjában x2-y0,
továbbá meg kell vizsgálnunk, hogy e két követelmény mellett hogyan alakul a két hányados, ill. a két számláló és a közös nevező előjele.
A b) követelmény folytán x2y, azaz

vagyb')xy12(0),vagyb'')x<-y12(0).

Az egyenlőséget b'')-ben nem engedhetjük meg, mert különben a nevezők eltűnnének; hasonlóan b')-ben sem állhat mindkét jel helyén egyidejűleg egyenlőség.
Mármost b') esetén a nevezők és az első számláló pozitívok, mert van pozitív tagjuk és nincs negatív tagjuk, továbbá a második számláló nem negatív, mert
b) és a) folytán x2-yx2 és így (x2-y)12x;
b'') esetén a nevezők negatívok, a második számláló mindkét tagja negatív, és az első számláló nem pozitív, mert b'') és a) folytán x2-yx2, (x2-y)12 |x|=-x; ezek szerint mindkét alesetben mindkét hányados pozitív vagy 0, így további feltevések nélkül z mindkét tagjának van értelme.
Kimondhatjuk azt is, hogy csak az egyik hányados lehet 0, a b') esetben a második, b'')-ben az első, így z mindenképpen pozitív, ennélfogva egyenlő négyzetének (pozitív) négyzetgyökével. Eszerint pedig
z=(z2)12=(x+(x2-y)12+2[x2-(x2-y)]12+x-(x2-y)122(x+y12))12==(2x+2y122(x+y12))12=112=1,


vagyis kifejezésünk értéke (a tett követelmények mellett) állandó. Ennél egyszerűbb alak nyilván nem lehetséges.
 

Krámli András (Szeged, Radnóti M. gyak. g. I. o. t.)
 

Megjegyzés. A legtöbb dolgozat beküldője helytelenül ±1-et adta meg a kifejezés legegyszerűbb alakjának. Pontveszteségük tanulságaként véssék ezek jól emlékezetükbe egyrészt, hogy 12 kitevőjű hatványon a (nemnegatív) alapnak a nemnegatív négyzetgyökét értjük, másrészt, hogy megoldásunkat akkor írjuk (pl.) ±1 alakban, ha olyan számot keresünk, amelynek négyzete 1. Figyeljük meg az előző mondatot nyelvi szempontból is, a pontos (,,szabatos'') beszéd szempontjából. Az ,,a'' határozott névelő használata azt fejezi ki, hogy (egyetlenegy) jól meghatározott valamiről ‐ itt számról ‐ van szó; míg az ,,olyan'' melléknévi mutató névmás itt arra a mellékmondatra mutat rá, amelyben kifejezett tulajdonsága több számnak is meglehet, esetünkben +1 és -1 azok, amelyeknek megvan, és más számnak nincs meg. ‐ Teljes értékűnek csak azokat a dolgozatokat fogadtuk el, amelyek ki is mondják, hogy -1 nem lehet a kifejezés értéke.