Feladat: 479. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):   
Füzet: 1958/november, 86 - 88. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körre vonatkozó hatványa, Középponti és kerületi szögek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/február: 479. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az adott szorzat első két tényezőjének csak úgy van értelme, ha T és U nem esnek B-be. Ekkor P és Q is különbözők B-től, mert különben a körnek három különböző pontja lenne AB-n; ezek szerint B nincs rajta a körön. Hasonlóan A is és C is vagy kívül van a körön, vagy belül. A kör által létrehozott hat metszéspont közül azonban 2‐2 egybe is eshet, ha ti. a kör az illető oldalt vagy meghosszabbítását éppen érinti.
Mivel a P és Q, az R és S, a T és U pontpárok az adott szorzatban azonos szerepet játszanak, választhatjuk a betűzést úgy, hogy az ST ívek egyikén ne legyen további metszéspont, más szóval, hogy P, Q, R, U ugyanazon az ST íven legyenek. Így az S, U és T, R pontpárokat összekötve az ASU és ATR háromszögek hasonlók, mert U, ill. R-nél levő szögük a körnek ,,üres'' ST ívén nyugvó kerületi szögek, A-nál levő szögeik pedig vagy azonosak (ha A a körön kívül van, 1. ábra), vagy egymásnak csúcsszögei (ha A belső pont, 2. ábra), tehát páronként egyenlők.

 
 
1. ábra
 
 
2. ábra
 

Ebből az adott osztóviszony-szorzat azon négy szakaszának abszolút értékére, melyeknek egyik végpontja A:
AUAS=ARAT(1)
másképpen
ATAUARAS=1  vagy  ARAS=ATAU,(2')
szavakban: egy állandó A ponton át a körhöz húzott szelők metszeteinek, ill. egy állandó A ponton átmenő húrok metszeteinek szorzata állandó.
Hasonlóan kapjuk, hogy
BPBQBTBU=1  és  CRCSCPCQ=1(2'')
és e három hányadosból összeszorzással, majd tényezőkre bontással
ATAUBPBQCRCSARASBTBUCPCQ=ATBTAUBUBPCPBQCQCRARCSAS=1.(3)
Innen már látható, hogy a bizonyítandó összefüggés abszolút értékben (minden szakaszt pozitívnak véve) helyes.
Hogy osztóviszonyokra térhessünk át1 ‐ amelyekben szakaszok helyett irányított (azaz előjeles) utak hányadosáról van szó ‐, csak azt kell belátnunk, hogy az (1) és a belőle következő (2) és (3) összefüggések akkor is érvényesek, ha a háromszög oldalegyenesein irányítást vezetünk be ‐ az utakat pl. A-tól B, B-től C és C-től A felé véve pozitívnak. Ugyanis A az R és S, ill. T és U alappont-párokra vonatkozóan egyformán vagy külső vagy belső pont (1‐2. ábrák), tehát (1) két oldalán egyenlő jelű hányadosok állnak, (2') és (2'') előjellel is érvényesek.
 

Megjegyzés: A megoldások nem tértek ki az előjelek kérdésére. Felhívjuk olvasóink figyelmét az idézett cikkre és általában is lapunk régebbi köteteinek tanulmányozására.
1Lásd ezek fogalmát illetően pl. Kárteszi Ferenc cikkét ,,A Menelaos- és a Ceva-féle tételről'' lapunk XI. kötetének 67‐75. oldalán (1955 november).