Feladat: 475. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Hild Erzsébet ,  Pósch Margit 
Füzet: 1958/november, 83 - 84. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül körökben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/február: 475. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Legyen az ABC egyenlő oldalú háromszög oldalhossza d. A C csúcshoz d-nél közelebb eső pontok a C körüli, d sugarú c körön belül (a körvonal konkáv oldalán) vannak, az A és B csúcstól d-nél távolabb eső pontok pedig az A, ill. B körüli, d sugarú a, b körökön kívül (a körvonalak konvex oldalán).

 

 

Ennélfogva c-nek a, ill. b-vel való, B, ill. A-tól különböző metszéspontját E, ill. D-vel jelölve (l. az ábrát) a mindhárom követelménynek eleget tevő pontok az EC, CD ívekkel és az A pontot nem tartalmazó DE ívvel határolt síkrész belsejét töltik ki.
Az ACE és BCD szögek 60-osak, mert az ACE és BCD háromszögek egyenlő oldalúak, így ED a c-nek átmérője. Ezért a mondott síkrész területét úgy kapjuk, hogy az ED átmérő fölötti félkör területéből levonjuk az a ill. b körnek az EC ill. CD húrja által lemetszett körszeletek területét. Ez utóbbiak egybevágók, mert sugaruk egyenlő, továbbá A, ill. B-ben mért látószögük 60-os, így területük a d sugarú kör területe hatodrészének és a d oldalú szabályos háromszög területének különbsége:
d2π6-d234.
Most már a kívánt síkrész területe:
d2π2-2(d2π6-d234)=d2(π6+32)1,3896d2.

Hild Erzsébet (Békéscsaba, Lorántffy Zsuzsanna lg. II. o. t.)
 

II. megoldás: A c kör AA' és BB' átmérőinek, valamint EB' és A'D húrjainak megrajzolásával az I. megoldásban körülhatárolt terület öt részre esik szét. B'CE=BCD=ACE=A'CD=60 alapján az EB', ill. A'D-vel lemetszett szeleteket E, ill. D körüli alkalmas irányú 60-os forgatás az előbb vizsgált EC, ill. CD szeletekbe viszi át és így a kérdéses síkrész területe annyi, mint az ECB' és CDA' szabályos háromszögeknek és az A'B'C körcikknek együttes területe:
2d234+d2π6.

Pósch Margit (Bp. XIV., Teleki Blanka lg. II. o. t.)
 

Megjegyzés: A kérdéses síkrészt határoló körívek pontjai a követelmények közül legalább egynek nem tesznek eleget, ez azonban a terület mértékszámát nem befolyásolja.