Feladat: 443. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bollobás Béla 
Füzet: 1958/április, 117 - 119. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Elsőfokú (és arra visszavezethető) egyenletrendszerek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1957/október: 443. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Jelöljük az ismeretlen mennyiségeket x, y, z, t, u, v-vel, olyan sorrendben, ahogy az 1. ábra mutatja.

 
 
1. ábra
 

Igyekezzünk egy-egy sor oszlop, illetőleg átló összegének egyenlőségét úgy fölírni, hogy egy ismeretlen mindig közös legyen s ezenkívül csak egy ismeretlen maradjon, amit így kiszámíthatunk. Az első sor és oszlop-összeg egyezéséből:
x+a+b=x+y+c,
amiből
y=a+b-c.

A második sort és egyik átlót összehasonlítva:
y+z+t=b+z+c,
ebből y értékének fölhasználásával:
t=2c-a.

A harmadik sorból és harmadik oszlopból
u=b+t-c=b+c-a.
Ugyanígy
b+z+c=x+a+b,
ebből
z-x=a-c.

A harmadik oszlop és a bal felső sarokból induló átló összehasonlításából látható, hogy
x+z=b+t=b+2c-a
(fölhasználtuk a t-nek már kiszámított értékét). A két utóbbi egyenlet összeadásával, ill. kivonásával
z=b+c2,x=b+3c-2a2.

A hiányzó v-t már akármelyik v-t tartalmazó és v-t nem tartalmazó sor, oszlop vagy átló összehasonlításából megkaphatjuk:
v=2a+b-c2.

Most már felelni tudunk a feladat kérdésére: adott a, b, c mellett mindig írhatunk a táblázatba a követelményeknek megfelelő számokat. Ezek értékei természetesen a megadott a, b, c-től függenek, értéküket a 2. ábrán levő táblázatba foglaltuk össze.
 
 
2. ábra
 

Számolással ellenőrizhető, hogy valóban minden sor, oszlop és átló összege ugyanaz a 3(b+c)2 érték.
 

Bollobás Béla (Bp. V., Apáczai Csere g. I. o. t.)
 

II. megoldás: Kevesebb számolással is célhoz érünk, ha először az állandó összeget igyekszünk kiszámítani. Ehhez a következőképpen juthatunk el. Az összes sorok összege egyrészt az összes kockákban levő számok összegét adja, másrészt az egy sorban (vagy oszlopban, vagy átlóban) álló számok összegének a háromszorosát. Ha viszont a z-t tartalmazó sort, oszlopot és az átlókat összeadjuk, akkor egyrészt 3z-vel, másrészt az egy sorbeli összeggel többet kaptunk az előbbi összegnél. Eszerint z az állandó összeg harmadrésze, s így a jobb felső sarokból induló átlóban b+c ennek az összegnek kétharmada. A keresett összeg tehát 32(b+c) és
z=b+c2.
Így az első sorból x-et, utána az első oszlopból y-t, a középső sorból t-t, az utolsó oszlopból v-t, majd az utolsó sorból u-t kiszámíthatjuk úgy, hogy mindegyiket egyenlővé tesszük a kapott állandó összeggel.
 

Megjegyzés: A beérkezett megoldásokból 216 hibás volt. Igen sok megoldó azzal indokolta a megoldhatóságot, hogy (ha a szereplő állandó összeget is ismeretlennek vesszük) a 7 ismeretlen meghatározására a sor-oszlop-átló összegek egyezésével 8 egyenletünk van. Ez nem bizonyítja a megoldhatóságot, mert az egyenletrendszer lehet ellentmondásos is! (Éppen az eggyel több egyenlet hozhatna ilyesmit könnyen létre, de ez még akkor is bekövetkezhetnék, ha nem volna több egyenletünk, mint amennyi az ismeretlen.)