Feladat: 438. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fejes László ,  Hajna János 
Füzet: 1958/április, 112 - 113. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Párhuzamos szelők tétele, Párhuzamos szelők tételének megfordítása, Párhuzamos szelőszakaszok tétele, Diszkusszió, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1957/szeptember: 438. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Képzeljük megoldottnak a feladatot (lásd az 1. ábrát).

 
 
1. ábra
 
A párhuzamos szelők által létesített két háromszög: OAC és OBD hasonlóak, és így a megfelelő oldalak aránya egyenlő:
AC:BD=OA:OB,
vagyis az AC+BD=d szakaszt OA:OB ismert arányban kell felosztanunk.
A szerkesztés menete tehát: először a d szakaszt felosztjuk a fenti arányban (ez történhet pl. hasonlóság segítségével). Utána az OA-nak megfelelő résszel A-ból, OB-nek megfelelő résszel B-ből rajzolt körívek metszik ki a másik szögszárból a C, ill. D pontot.
Ha az A-ból húzott körív érinti a szög másik szárát (s akkor a B-ből húzott is érinti), a feladatnak csak egy megoldása van. Ez akkor következik be, ha (α-val jelölve az adott szöget)
d=AC+BD=(OA+OB)sinα.

Ha d<(OA+OB)sinα, a feladatnak nincs megoldása.
Ha viszont d>(OA+OB)sinα, akkor lehetséges az, hogy a kör egy második metszéspontban is metszi a másik szög szárát, de lehet, hogy csak a csúcson túl a meghosszabbítást metszi. Ha a szögszár meghosszabbításán levő metszéspontokat is elfogadjuk megoldásnak, akkor a feladatnak ez esetben mindig két megoldása van.
A szerkesztés és a megoldhatóság elemzése ugyanígy érvényben marad, ha az α szög tompaszög. (A körív érintésének esetében a kör csak a tompaszög szárának meghosszabbítását érinti, a tompaszöget α-val jelölve ez akkor következik be, midőn d=(OA+OB)sin(180-α)=(OA+OB)sinα. Sőt akkor is helyes, ha az A és B pont az egyik szögszáron és meghosszabbításán úgy helyezkednek el, hogy az O pont elválasztja őket.
A feladatot tovább általánosíthatjuk még úgy is, hogy nem két, hanem n pontot adunk meg a szögszáron: A1, A2, ..., An. Ekkor a d szakaszt az OA1:OA2:...:OAn arányban n részre kell felosztani s a megfelelő szakaszokkal metszeni a másik szögszárat.
 

Fejes László (Makó, József A. g. II. o. t.)
 

II. megoldás: Újabb szerkesztési eljárást adunk arra az esetre, ha az A és B pontokat az O nem választja el.
Képzeljük megoldottnak a feladatot (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Az ABCD négyszög trapéz, középvonala a két párhuzamos oldal összegének a fele, vagyis d2 hosszúságú.
Ennek alapján a szerkesztés: az AB szakasz F felezőpontjából d2 sugárral rajzolt kör metszi a másik szögszárat, az F pontot ezzel összekötve a trapéz középvonalát kaptuk meg. A középvonallal A-ból és B-ből húzott párhuzamosok lesznek a keresett egyenesek.
A megoldások számának elemzése ugyanúgy történhet, mint az I. megoldásban.
 

Hajna János (Pécs, Széchenyi g. II. o. t.)