Feladat: 428. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Endrődy T. ,  Garamszegi P. ,  Tatai Péter 
Füzet: 1958/március, 71 - 72. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körérintési szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1957/május: 428. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Foglalkozzunk először azzal az esettel, amikor a két kör kívülről érintkezik. Képzeljük megoldottnak a feladatot (lásd az ábrát).

 

 

Legyen P1 az egyik közös érintőnek egy olyan pontja, amelyből a körökhöz egy-egy egymásra merőleges érintő húzható. A merőleges érintők egymással bezárt szögét megkaphatjuk, ha a P1 pontból az egyik körhöz húzható érintők szögéből levonjuk a másik körhöz húzható érintők szögét. A P1O1 egyenes viszont megfelezi a P1-ből az O1 közepű kőrhöz húzható érintők szögét, ugyanúgy a P1O2 az O2 közepű körhöz húzható érintők szögét. Ábránkon tehát 2O1P1A1-2O2P1A1=90 (A1 a közös érintő érintési pontja az O1 közepű körön).
Az O1O2 szakasz látószögét P1-ből megkapjuk, ha az egyik szögfelező és a közös érintő alkotta szögből levonjuk a másik szögfelező és a közös érintő egymással bezárt szögét, az O1O2 szakasz látószöge tehát ábránkon O1P1A1-O2P1A1. A látószög eszerint fele annak a szögnek, melyet a P1-ből a két körhöz húzott, közös érintőtől különböző érintők alkotnak, tehát 45 nagyságú.
A P pont megszerkesztése eszerint úgy történhet, hogy megrajzoljuk az O1O2 szakasz fölé a 45-os látószögkört s ennek metszéspontja a közös érintővel P1. A szerkesztés helyessége a fenti számítás megfordításával könnyen igazolható.
A 45-os látószögkör a közös külső, érintőt metszi még egy P2 pontban, a belső érintőt P2-ban, sőt a 135-os látószögű kiegészítő ív egy P4 pontban is. A fentiekhez hasonlóan igazolható, hogy a P2-ből, P3-ból és a P4-ből húzott érintők is kétszer akkora szöget zárnak be, mint amekkora szögben ezekből a pontokból az O1O2 szakasz látszik, tehát ezek az érintőpárok is merőlegesek. ‐ Ha az ábrát tükrözzük az O1O2 centrálisra, szintén megfelelő pontokat kapunk az eddigiekkel szimmetrikusan a másik külső érintőn és a belsőn.
Az O1O2 fölé rajzolt 45-os látószögkör mindig metszi a külső érintőt. Legyen ugyanis az O1 középpontú kör a nagyobb sugarú, ha a sugarak különbözők, így tehát O1A1O2A2 (A1 és A2 a közös külső érintő érintési pontjai). Ekkor CO1A190, a CO1A1 egyenlőszárú háromszög másik két szögére legalább 90 jut, s igy O1A1O2>O1A1C45. ‐ Feladatunknak tehát mindig van 8 megoldása.
‐ Ha a két kör belülről érintkezik, ugyanúgy igazolható, hogy a feladatnak megfelelő P pontból az O1O2 szakasz 45 alatt látszik. Így a szerkesztés egyezik az előbbivel. Itt csak egy külső érintő van, ezért ha a látószögkör metszi az érintőt, 4 megoldás, ha érinti, 2 megoldás lehetséges; ha nincs közös pontjuk, nincs megoldása a feladatnak.
 

Megjegyzés: Az itt alkalmazott gondolatmenettel ugyanígy elvégezhető a feladat megoldása; ha az érintők nem 90-ot, hanem tetszőleges α szöget zárnak be egymással. Az O1O2 szakasz fölé rajzolt α2 látószögű kör metszi ki a közös érintőkből a feladatnak megfelelő pontokat.
 

Tatai Péter (Bp. XIV., I. István g. II. o. t.)