Feladat: 403. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bartha László 
Füzet: 1957/november, 119 - 121. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai szerkesztések, Körök, Pont körre vonatkozó hatványa, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1957/február: 403. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az e és AB egyenesek metszéspontját C-vel, az e egyenesnek C-től a megszerkesztendő körig terjedő szakaszát x-szel (l. az 1. ábrát).

 
 
1. ábra
 

A szelődarabok közti összefüggés értelmében fenn kell, hogy álljon:
x(x+b)=CBCA.(1)

Rajzoljunk meg A-n és B-n át egy tetszőleges kört, célszerű pl. olyat, amelyiknek az átmérője d. Ennek középpontját C-vel összekötve a keletkező szelőnek a C-től a segédkörig terjedő CC1 szakasza egyenlő a keresett x távolsággal, mert ez kielégíti az (1) egyenletet, és annak csak egy pozitív megoldása van, hiszen a baloldal növekvő x-szel állandóan nő.
Az e egyenesre fölmérve C-től az x távolságot, a megszerkesztendő körnek 3 pontját kaptuk meg, amiből a kört meg tudjuk szerkeszteni.
Mivel x-et kétirányban mérhetjük föl, a feladatnak általában két megoldása lesz. Ha az AB párhuzamos e-vel, a szerkesztés triviális és csak 1 megoldás van (l. a 2. ábrát).
 
 
2. ábra
 

‐ Ha viszont d kisebb, mint AB, akkor tetszés szerinti segédkört szerkesztünk A-n és B-n át, ebbe egy d hosszúságú húrt és azt a kört, amelyik koncentrikus az első segédkörrel és a d hosszúságú húrt érinti (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

A C-ből a második segédkörhöz húzott érintőn a C-től az első segédkörig terjedő szakasz ismét kielégíti az (1) egyenletet, s így ez a keresett x távolság.
 

Bartha László (Balassagyarmat, Balassa g. II, o. t.)