Feladat: 372. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bender Cecilia ,  Bognár László ,  Bärnkopf R. ,  Csanak Gy. ,  Dániel G. ,  Endrődy T. ,  Grallert F. ,  Gyene A. ,  Hornyánszky T. ,  Kolonits F. ,  Lefkovitsch S. ,  Losonczy L. ,  Magos A. ,  Máthé Cs. ,  Mihályffy L. ,  Nemetz T. ,  Papp Éva ,  Sikabonyi Gy. ,  Szász D. ,  Tamás Gy. ,  Tatai P. ,  Trón L. 
Füzet: 1957/március, 87 - 88. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt kör, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1956/október: 372. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
1. ábra
 

Meg kell vizsgálnunk, hogy a megszerkesztett ABC háromszög A-nál fekvő szöge, beírt körének sugara és kerülete megegyezik-e az adott értékekkel. Meg fogjuk mutatni, hogy igen.
1. Az A csúcsnál levő szög. szerkesztés szerint α.
2. Igazoljuk, hogy O az ABC háromszögbe írt kör középpontja, amiből már következik, hogy e kör sugara ϱ, mert szerkesztés szerint ekkora az O pont távolsága a BC egyenestől.
Mivel D felezi a BC ívet, így AB felezi a BAC szöget. A másik két szögfelező a BC oldallal β2 és γ2 szöget zár be, tehát egymással 180-β2-γ2=90+α2 a nagyságú szöget. Mivel az α szög szögfelezőjén csak egy pont van, amelyből a BC oldal ekkora szög alatt látszik, elég megmutatni, hogy O ilyen pont. Az ABDC húrnégyszögben az α szöggel szemközti szögre BDC=180-α, és így a D középpontú, B és C-n átmenő körben az O-t nem tartalmazó BC ívhez tartozó középpontú szög 180+α (2. ábra), tehát mint ezen az íven nyugvó kérületi szög BOC=90+α2, ami bizonyítandó volt.
 
 
2. ábra
 

3. Érintse a beírt kör a BC, CA, AB oldalakat rendre a P, Q, R pontokban. Egy α nagyságú szög csúcsától a szárakat érintő ϱ sugarú kör érintési pontjáig terjedő szakaszok hossza s1, továbbá a szerkesztés szerint s1+BC=s, így a háromszög kerülete
AB+BC+CA=AR+RB+BC+CQ+QA=s1+BP+BC+CP+s1=2s1+2BC=2s.

 

Az ABC tehát megfelel a szerkesztés követelményeinek.
 

Bognár László (Veszprém, Lovassy L. g. II. o. t.)