Feladat: 369. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bartha L. ,  Bognár László ,  Bóné A. ,  Csanak Gy. ,  Dániel G. ,  Endrődy T. ,  Gémesi Gabriella ,  Grallert F. ,  Gyene A. ,  Kesselyák M. ,  Magos A. ,  Majtényi S. ,  Méthé Cs. ,  Perneczky G. ,  Simonfai L. ,  Somkuti Piroska ,  Szász Domokos ,  Tatai P. ,  Téry L. ,  Trón L. ,  Zsigmond Ildikó 
Füzet: 1957/február, 58 - 60. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Súlyvonal, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1956/október: 369. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Megmutatjuk, hogy az adott súlyvonalakkal szerkesztett háromszög szögei megegyeznek a keresett háromszög súlyvonalainak egymással bezárt szögeivel. Képzeljük a feladatot megoldottnak. A betűzést és jelölést az 1. ábra mutatja.

 
 
1. ábra
 

Húzzuk meg a CBS-ben az A1F középvonalat, akkor az így nyert A1SF oldalai ‐ mint ismeretes ‐ a súlyvonalak harmadrészei: A1S=13sa, SF=SC2=13sc, és FA1=SB2=13sb.
 

A A1FS szögeire vonatkozólag pedig az ábráról leolvasható: A1=ε3, és F=ε1 mint váltószögek, S=ε2 mint csúcsszög. Ezzel állításunkat igazoltuk.
A meggondolás azt mutatja, hogy egy háromszög súlyvonalaiból mindig szerkeszthető háromszög.
A megszerkesztett sa, sb, sc oldalú háromszögben az ezen oldalakkal szemben fekvő szögek rendre ε1=sbsc, ε2=sasc, ε3=sbsc. E szögek ismeretében a keresett ABC már könnyen szerkeszthető.
A megoldhatóság feltétele, hogy az adott sa, sb, sc szakaszokból háromszög legyen szerkeszthető, vagyis bármelyik kettő összege nagyobb legyen a harmadiknál.
 

Bognár László (Veszprém, Lovassy L. g. II. o. t.)

 

II. megoldás: Képzeljük a feladatot megoldottnak. Legyen az S súlypontnak centrális tükörképe egy oldal, pl. BC oldal A1 felezőpontjára (2. ábra) nézve S'.
 
 
2. ábra
 

A nyert SBS'C négyszög paralelogramma, mert az átlók felezik egymást, és így S'C#BS=23sb. Továbbá, mint ismeretes, CS=23sc és SS'=2SA1=213sa=23sa. Tehát az SS'C oldalai rendre 23sa, 23sb, 23sc, és így ez a háromszög egyszerűen megszerkeszthető.
 
 
3. ábra
 

Az SS'C kiegészítése ABC háromszöggé kézenfekvő, amint azt a 3. ábra mutatja.
 

Szász Domokos (Bp. V., Eötvös J. g. II. o. t.)

 

Megjegyzés: Figyeljük meg: Az SS'C súlyvonalai egyenlők az ABC oldalainak felével. Ebből az is következik, hogy ha az sa, sb, sc oldalakkal szerkesztünk háromszöget (I. megoldás), akkor ebben a háromszögben a súlypont távolsága a csúcspontoktól egyenlő a keresett háromszög oldalainak felével. (Újabb szerkesztési mód.)