Feladat: 338. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ágfalvi Mihály ,  Győry Kálmán 
Füzet: 1956/november, 121 - 122. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Magasságpont, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1956/március: 338. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Ha u, v, w-vel jelöljük az M magassági pont távolságát a háromszög A, B, C csúcsától, ma, mb, mc-vel a magasság vonala hosszát, x, y, z-vel a talpponti háromszögnek A, B, C-vel szemközti oldalait, akkor Berkes Jenő: ,,A talpponti háromszögről'' c. cikke (lásd 1956. márciusi számban) alapján

x:y:z=uma:vmb:wmc,(1)uma+vmb+wmc=2.(2)



Jelen esetben uma=69=23, vmb=12 és így (2)-ből
wmc=2-23-12=56.
(1) alapján
x:y:z=23:12:56=4:3:5.

 

Megszerkesztve tetszőleges egységgel a 3, 4, 5 oldalú háromszöget (amely jelen esetben Pythagoras tételének megfordítása alapján derékszögű), ennek szögfelezőire a csúcsokban szerkesztett merőlegesek lesznek a keresett háromszöghöz hasonló A'B'C' oldalai. Ezt a háromszöget azután a kívánt nagyságra változtatjuk.
 

Győry Kálmán (Ózd, József A. g. II. o. t.)
 

II. megoldás: A feladat az idézett cikktől függetlenül is megoldható.
Induljunk ki az AA1 magasságból. Ezen a szakaszon meg van adva az M pont. A1-n át AA1-re merőlegesen meghúzva az a egyenest, megkapjuk a BC oldal hordozóját.
 

 

Az AM szakasz, mint átmérő, fölé rajzolt Thales-körön lesz rajta a B-ből kiinduló magasság B1 talppontja, másrészt a BM=MB1 miatt a B1 pont rajta lesz az a egyenesnek M-re vonatkozó a' tükörképén. A Thales-kör és a' metszéspontja szolgáltatja a B1 pontot. A további szerkesztés már kézenfekvő.
 

Megjegyzés: Speciálisan jelen adatok mellett nincs szükség a Thales-körre és a B1 pontra, mert a' itt átmegy a Thales-kör középpontján, és így A1B egyenlő a Thales-kör sugarával, amely jelen esetben egyelő A1M-mel.
 

Ágfalvi Mihály (Székesfehérvár, József A. g. I. o. t.)