Feladat: 260. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Halmágyi Ákos ,  Jager Júlia ,  Pásztor Katalin 
Füzet: 1955/november, 115 - 116. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Hossz, kerület, Terület, felszín, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1955/február: 260. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Jelöljük az adott derékszögű háromszög befogóit a-val és b-vel. átfogóját c-vel, a szerkesztendő téglalap oldalait x- és y-nal.
A feladat szerint

x+y=c.(1)xy=ab2.(2)



x és y tehát a következő másodfokú egyenlet két gyöke:
x2-cx+ab2=0.

Ebből (Pythagoras tételének felhasználásával)
x1,2=c±c2-2ab2=c±a2+b2-2ab2=c±(a-b)2.

Tehát a keresett téglalap oldalai
x1=y2=c+a-b2=s-b,x2=y1=c-a+b2=s-a
könnyen szerkeszthetők. Mindig van egy és csakis egy megoldás.
 

Pásztor Katalin (Tatabánya, Rákosi Mátyás g. II. o. t.)
 

II. megoldás: Feladatunk szerint egy adott c szakasz oly módon bontandó két részre, hogy a két szakasszal mint oldalakkal szerkesztett téglalap megadott területtel, mégpedig az adott derékszögű háromszög területével, legyen egyenlő.
 
 

Először alakítsuk át az adott háromszög területét négyzetté, például úgy, hogy a és b2 között mértani középarányost szerkesztünk, ez lesz a keresett négyzet oldala: p (lásd ábrát). Ezután szerkesszünk AB=c fölé olyan ABC* derékszögű háromszöget, melynek az átfogóra merőleges magassága az előzőleg megszerkesztett p. Ennek a háromszögnek az átfogóra merőleges magassága az átfogót a keresett x és y részekre bontja, a derékszögű háromszögre vonatkozó ismeretes mértani középarányos tétel szerint.
 

Jäger Zsófia (Kiskunhalas, Szilády Áron g. II. o. t.)
 

III. megoldás: A 251. gyakorlatban bebizonyítottuk, hogy a derékszögű háromszögbe írt kör érintési pontja az átfogón utóbbit olyan részekre osztja, amelyek szorzata egyenlő a derékszögű háromszög területével. Nem kell tehát egyebet tenni, mint a beírt kör O középpontjának merőleges vetületét, O'-t az AB átfogón megszerkeszteni (lásd ábrát).
 

Halmágyi Ákos (Mosonmagyaróvár, Kossuth g. I. o. t.)