Feladat: 234. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ádám A. ,  Andrónyi T. ,  Bácsy Ernő ,  Bartha Gyöngyi ,  Borostyánkői Z. ,  Csapody M. ,  Cseh J. ,  Cser A. ,  Cserteg I. ,  Danassy K. ,  Dobrovolszky A. ,  Domány M. ,  Frivaldszky S. ,  Gáti Jolán ,  Guba I. ,  Hank Zs. ,  Heinemann Z. ,  Kim Hen Cse ,  Kim Ju Szan ,  Király E. ,  Klopfer S. ,  Konrády A. ,  Kovács Gy. ,  Kovács K. ,  Kozma T. ,  Leipnik I. ,  Makkai M. ,  Mercz L. ,  Molnár J. ,  Pakuts J. ,  Parlagh Gy. ,  Peták Mária ,  Pogány E. ,  Rétey Piroska ,  Réti Mária ,  Rockenbauer A. ,  Simók P. ,  Stáhl J. ,  Surányi Gy. ,  Szabadits Ö. ,  Tatár I. ,  Ujhelyi Péter ,  Vámos A. ,  Wollner R. 
Füzet: 1955/április, 112. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Simson-egyenes, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/november: 234. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat tartalmazza azt az állítást, hogy a háromszög oldalai és magasságvonalai a háromszög Simson-egyenesei közé tartoznak. A Simson-egyenes értelmezése szerint: ha egy egyenes a háromszögre nézve Simson-egyenes, akkor annak az oldalakkal alkotott metszéspontjában az oldalakra emelt merőlegesek egy pontban metszik egymást, mely rajta van a háromszög köré írt körön.
A háromszög bármelyik magasságvonala a háromszög egyik oldalát merőlegesen metszi, a másik két oldalt pedig közös pontban metszi, abban a csúcsban, melyből a magasságvonal kiindul. A metszéspontokban az oldalra bocsátott merőlegesek egyike maga a magasságvonal, a másik két merőleges is abból a csúcsból indul ki, amelyből a magasságvonal. Tehát e magasságvonal valóban Simson-egyenese a háromszögnek és a köré írt kör hozzá tartozó pontja éppen az a csúcs, amelyből a magasságvonal kiindul.
A háromszög bármelyik oldala a másik két oldalt a háromszög két csúcspontjában metszi. Ha a csúcsokban az oldalra merőlegest állítunk, a két merőleges a háromszög köré írt körön metszi egymást, mert a két oldalt a két merőleges húrnégyszöggé egészíti ki, hiszen a négyszög két szemközti szöge derékszög. A két merőleges metszéspontja a köréírt körnek a két oldal metszéspontjával diametrálisan szemben fekvő pontja. Csak ennek a pontnak lehet a kiindulásul felvett oldal a Simson-egyenese és ennek a pontnak a háromszögoldal valóban Simson-egyenese is. Összegezve tehát: azok a pontok, melyekhez tartozó Simson-egyenesek e háromszög magasságvonalai, megegyeznek a háromszög csúcspontjaival; azok a pontok, melyekhez tartozó Simson-egyenesek megegyeznek a háromszög oldalaival, a háromszög köré írt körnek a háromszög csúcspontjaival átellenes pontjai.

 

Bácsy Ernő (Bp. VIII., Fazekas g. II. o. t.)