Feladat: 233. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ádám A. ,  Csapody M. ,  Dobrovolszky A. ,  Gáti Gy. ,  Gerőfy Klára ,  Hoffmann Gy. ,  Jókuti F. ,  Kozma T. ,  Makkai Mihály ,  Molnár I. ,  Pak To Ha ,  Papp K. ,  Pogány E. ,  Rétey Piroska ,  Rockenbauer A. ,  Ruppenthal P. ,  Schipp F. ,  Soós T. ,  Stáhl J. ,  Surányi Gy. ,  Szatmári Z. ,  Ujhelyi Szabolcs ,  Veér A. 
Füzet: 1955/április, 110 - 111. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Terület, felszín, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/november: 233. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a BC oldal felezőpontja F. Nem megy az általánosság rovására, ha a P pontot a BF szakaszon vesszük fel. (A PB esetet a 161. sz. gyakorlatban már letárgyaltuk, a PF esetet külön fogjuk tárgyalni.)
Az F ponton át a PA egyenessel húzott párhuzamos messe az AC oldalt a P1 pontban, a P1-en át BC-vel húzott párhuzamos pedig az AB oldalt a P2 pontban. (1., 2., és 3. ábra.)
A PP1 szakasz felezi a háromszög területét, mert

tCPP1=tCFP1+tFP1P=tCFP1+tFP1A=tCFA=12tABC.(1)

A keresett R pont szerkesztése szempontjából 3 esetet kell megkülönböztetni: 1. Q a BFP1P2 négyszög, 2. Q az FCP1, 3. Q az AP1P2 belsejében van. (A határesetekre külön kitérünk.)
 
 
1. ábra
 

1. esetben (1. ábra) a P ponton át P1Q egyenessel húzott párhuzamos egyenes metszi ki AC szakaszból a keresett R pontot. P1Q félegyenes két határhelyzete P1F és P1P2. A P1Q egyenessel párhuzamos PR egyenesek határhelyzetei nyilván az előbbi határhelyzetekkel párhuzamos PA és PC egyenesek, amiből következik, hogy R mindig A és C közé esik.
(1) figyelembevételével
tPQRC=tCPR+tPRQ=tCPR+tPRP1=tCPP1=12tABC.

 
2. ábra
 

2. esetben (2. ábra) a P ponton át a P1Q egyenessel húzott párhuzamos az AC oldalt a meghosszabbításán metszi egy R' pontban, mely közelebb van A-hoz, mint C-hez. tPQR'C most is egyenlő 12tABC. Ugyanis
tPQR'C=tP1CPQ+tP1QR'=tP1CPQ+tP1QP=tCPP1.(2)

Ha az R' pontot a QA egyenessel párhuzamosan eltoljuk az AB oldalra, akkor megkapjuk az R pontot, mégpedig mindig az AB szakaszon. Ugyanis P1Q határhelyzetei P1F és P1C, és így a P1Q egyenessel párhuzamos PR' szükségképpen az AB szakaszon fekvő T pontban metszi az AB egyenest. Mivel P1QA és TR'R váltószögek, azért az R szükségképpen a TA szakaszon van.
tRACPQ=tPQAC+tAQR=tPQAC+tAQR'=tPQR'C,
amely utóbbi terület (2) alapján egyenlő 12tABC.
 
 
3. ábra
 

3. esetben (3. ábra) a P ponton át P1Q egyenessel húzott párhuzamos az AC egyenest olyan R' pontban metszi, mely szintén az AC meghosszabbításán fekszik, de most közelebb C-hez, mint A-hoz. (PQR'C most hurkolt négyszög.)
iQP1CP=tCPP1+tQP1P=tCPP1+tQP1R.(3)

De
tQP1R'=tQP1C+tQCR'.(4)

Az R ponton át QC-vel húzott párhuzamos metszi a BC szakaszt az R pontban, tehát tQCR'=tQCR, és így (4) alapján
tQP1R'=tQP1C+tQCR=tQP1CR.

tQP1R' ezen értékét (3)-ba helyettesítve
tQP1CP=tCPP1+tQP1CR,
amiből
tQP1CP-tQP1CR=tPQR=tCPP1=12tABC.

4. A határesetekben, midőn Q az FP1, ill. P1P2 szakaszokon van, akkor az R pont ‐ az előbbiek alapján ‐ az A, ill. C pontba kerül.
5. Hátra van még az az eset, midőn PF. Ez esetben P1=P2=A, és az R pont, az 1. esetben alkalmazott szerkesztéssel, az AC, ill. AB oldalra kerül, aszerint, amint Q pont az AFB, ill. AFC belsejében van.
6. A legspeciálisabb eset PF és Q rajta van az AF súlyvonalon. Ez esetben RA és a PQR tört vonal az FA súlyvonallá fajul.
Amint látjuk az 1., 2. és 5. esetben a törtvonal a háromszöget egy négyszögre és egy ötszögre, a 3. esetben egy háromszögre és egy hatszögre, a 4. esetben két négyszögre, ill. egy háromszögre és egy ötszögre, míg a 6. esetben két háromszögre bontja.
 

Makkai Mihály (Bp. V., Eötvös g. II. o. t.)