Feladat: 232. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Dömötör Ákos ,  Pörczi József 
Füzet: 1955/április, 109. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Súlyvonal, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/november: 232. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a keresett egyenlőszárú háromszög alapja AB. Adva van γ és sa(=sb). Mivel AC=BC, azért α=β=180-γ2, továbbá ‐ S-sel jelölve a súlypontot ‐ SA=SB=23sa.
A szerkesztés menete tehát: Kiindulunk az AA1=sa súlyvonalból, amelyen megszerkesztjük S súlypontot (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

A B pontból az AA1 súlyvonal β szög alatt látszik, továbbá SB=SA. Az AA1 szakaszhoz tartozó β látószög körívek és az S pont köré SA sugárral rajzolt kör közös pontjai szolgáltatják a B pontot. Mivel szükségképpen β<90, azért a két mértani helynek mindig van, az A ponton kívül, még két közös pontja. Helyzetre nézve 2 megoldást kapunk, de ezek az AA1 súlyvonalra nézve tükrösök, tehát tulajdonképpen (alakra nézve) mindig egy és csakis egy megoldás van.
 

Dömötör Ákos (Bp. XI., József Attila g. II. o. t.)
 

II. megoldás. Az adott γ szög a keresett háromszög alakját meghatározza. Szerkesszünk tehát egy tetszőleges AB'C' egyenlőszárú háromszöget, melynek csúcspontja C' és csúcsszöge γ (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Legyen e háromszögnek az A pontból kiinduló súlyvonala AA'1. E háromszöget az A centrumról az AA1:AA'1 arányban megnagyobbítjuk (vagy kicsinyítjük), ahol AA1=sa az adott súlyvonal. Itt teljesen világosan látható, hogy mindig van egy és csakis egy megoldás.
 

Pörczi József (Pápa, Türr István g. II. o. t.)