Feladat: 225. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hank Zsombor ,  Heinemann Zoltán 
Füzet: 1955/március, 68 - 69. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Elsőfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Paraméteres egyenletek, Mozgással kapcsolatos szöveges feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/október: 225. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: a) A feladat szerint 1 nyúlugrás ideje alatt az agár ba ugrást tesz és 1 agárugrás cd nyúlugrásnak felel meg távolságban.
Tegyük fel, hogy az utolérésig a nyúl még x ugrást tehet, akkor ugyanezen idő alatt az agár y=xba ugrást tesz, ami (a fentiek szerint) xbacd nyúlugrásnak felel meg távolságban.
A feladat szerint

n+x=bcxad,vagyisadn+adx=bcx,
amiből, ha bc-ad0,
x=adnbc-adnyúlugrás.

A kutya ezalatt bax=bdnbc-ad ugrást tesz.
Pl. az adott konkrét esetben
x=1153489-115=1153417=110nyúlugrás,y=811110=80agárugrás.

b) Ha a nyúlnak n agárugrás előnye van, akkor ez megfelel cdn nyúlugrásnak. Tehát ismét x-szel jelölve a nyúlugrások számát az utolérésig, akkor az előbbiekben ezt az értéket kell n helyébe írni, és így ez esetben
x=acnbc-ad.

A kutya ezalatt bax=bcnbc-ad ugrást tesz.
Konkrét példánkban
1193417=198,y=811198=144.

Taglalás: A feladat értelmében a, b, c, d>0. Megoldás akkor és csakis akkor van, ha bc-ad>0, vagyis bd>ac, ami a feladat nyelvén azt jelenti, hogy a kutya sebessége nagyobb, mint a nyúlé. Ha bc-ad=0, akkor a két állat sebessége egyenlő, és üldözés közben a köztük levő távolság nem változik. bc-ad<0 esetén pedig x-re negatív érték adódik; a nyúl sebessége nagyobb mint az agáré, és így a nyúl egyre távolodik a kutyától.
 

Heinemann Zoltán (Pécs, Bányaip. techn. II. o. t.)
 

II. megoldás: Vegyük a nyúlugrást egységnek. Ekkor egy agárugrás egyenlő cd nyúlugrással. Ezt b-vel szorozva megkapjuk, hogy b számú agárugrás hány nyúlugrásnak felel meg. Ebből a-t levonva megtudjuk, hogy a számú nyúlugrás alatt hány nyúlugrással közelednek egymáshoz. Tehát egy nyúlugrásra esik (cbd-a):a nyúlugrás közeledés. Ha az n nyúlugrás előnyt elosztjuk az egy nyúlugrásra eső közeledéssel, máris megkapjuk, hogy hány nyúlugrást tehet a nyúl az utolérésig:
x=n(cbd-a):a=nacbd-a=adnbc-ad
stb., mint az I. megoldásban.
 

Hank Zsombor (Szolnok, Beloiannisz g. I. o. t.)