Feladat: 211. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Benkő B. ,  Csák J. ,  Csiszár I. ,  Deres J. ,  Deseő Katalin ,  Forgó G. és I. ,  Györösi Péter ,  Harza Tibor ,  Jakubovics J. ,  Katz T. ,  Makkai M. ,  No Mjang Gi ,  Parlagh Gy. ,  Perneczky L. ,  Rázga T. ,  Soós T. ,  Surán G. ,  Szabados G. ,  Szeidl B. ,  Szilárd A. ,  Udvari A. ,  Zsombok Z. 
Füzet: 1955/január, 13 - 14. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Transzverzálisok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/május: 211. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Ismeretes, hogy a trapéz nem párhuzamos oldalainak metszéspontját az átlók metszéspontjával összekötő egyenes felezi a trapéz párhuzamos oldalait (II. o. tankönyv, 31. old.). Bizonyítandó tételünk ennek a tételnek megfordítása. Meg kell tehát vizsgálnunk, helyes-e a tétel megfordítása.
Húzzuk P-n át BC-vel párhuzamos egyenest és messe ez az egyenes AB-t az R pontban (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

A trapézra érvényes fent említett direkt tétel szerint RC az A-ból kiinduló súlyvonalat ugyanabban az M pontban metszi, amelyben a BP transzverzális metszi a súlyvonalat. E szerint a CM egyenes, vagyis a C-ből kiinduló transzverzális egybeesik a CR egyenessel és így szükségképpen R egybeesik Q-val, de a szerkesztés szerint PR||BC.
 

Harza Tibor (Székesfehérvár, József A. g. II. o. t.)

 

II. megoldás: Tükrözzük az ABC-et a BC oldal A1 felezőpontjára nézve. A tükörképét A'-vel jelölve, nyerjük az ABA'C paralelogrammát (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Nyilvánvaló, hogy
AP:AM:AQ=A'B:A'M:A'C,
azonkívül a
BAC=BA'C,
és így
APQA'BC.

Két-két oldal párhuzamossága miatt a két hasonló háromszög perspektív fekvésű is (M a hasonlósági centrum), ezért szükségképpen a harmadik oldalak is párhuzamosak, vagyis
PQ||BC.

Györösi Péter (Bp. IV. Könyves Kálmán g. II. o. t.)
 

Megjegyzés: A feladat az Első Országos Középiskolás Matematika-Verseny kezdők csoportjában szerepelt. Lásd K. M. L. I. kötet l ‐ 2. számában (1947. nov.) a 15 ‐ 18. oldalon, ahol több érdekes megoldás és egy tovább mutató kiegészítés (affin-tükrözés) is található.