Feladat: 182. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Behringer T. ,  Beke Gy. ,  Berár I. ,  Csák J. ,  Ferentzy Eörs ,  Harza T. ,  Huszár M. ,  Jakubovics J. ,  Jójárt Kornélia ,  Katz T. ,  Kozma T. ,  Makkai M. ,  Mende I. ,  Orlik P. ,  Rázga T. ,  Soós T. ,  Surán G. ,  Szabados J. ,  Szatmári Z. ,  Szilárd A. ,  Tihanyi I. ,  Vásárhelyi B. ,  Zsombok Z. 
Füzet: 1954/október, 44. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Köréírt alakzatok, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/február: 182. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel a beírt téglalap átlóinak végpontjai az adott téglalap 2‐2 szembenfekvő, párhuzamos oldalán vannak, azért a keresett téglalap mindkét átlójának felezőpontja rajta van az adott téglalap megfelelő középvonalán (szimmetria tengelyén). Mivel a két átló felezőpontja közös, tudniillik a két átló metszéspontja, azért az utóbbi pont egybeesik az adott téglalap két szimmetria tengelyének metszéspontjával, amely viszont azonos az adott téglalap átlóinak metszéspontjával.

 
 

Eszerint a szerkesztés: az adott téglalap átlóinak metszéspontja, mint középpont körül rajzolt c2 sugarú kör (lásd ábrát) metszi ki a téglalap oldalaiból a keresett téglalap csúcspontjait.
A megoldhatóság feltétele
a<bca2+b2.

A megoldások száma tehát, 4, 2, 1, 0 aszerint, amint b<c<a2+b2, b=c, c=a2+b2 illetőleg c<b, vagy c>a2+b2. A c=a2+b2 esetben az egyetlen megoldás azonos az adott téglalappal, ha azt még beírt téglalapnak tekintjük.
 

Ferentzy Eörs (Bp., VIII., Piarista g. I. o. t.)