Feladat: 155. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beke Gy. ,  Csiszár I. ,  Deseő Katalin ,  Germadics V. ,  Györösi P. ,  Jakubovits J. ,  Kalmár Gy. ,  Rázga T. ,  Takács B. ,  Závody A. ,  Zsombok Z. 
Füzet: 1954/április, 108. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Négyszögek szerkesztése, Parabola, mint mértani hely, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1953/október: 155. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Képzeljük a feladatot megoldottnak. A betűzést az ábra mutatja, melyben tekintsük az A1B1C1D1 megoldást.

 
 

Az adott E, F, G oldalfelező pontok egyértelműen meghatározzák a negyedik oldalfelező pontot, a H-t is, mert ismeretes, hogy EFGH paralelogramma. E paralelogramma oldalai párhuzamosak az átlókkal. Tehát EFAC, és így az E csúcsponton átmenő és EF-fel adott φ szöget bezáró a' egyenes az AB négyszögoldal hordozója.
Tükrözzük a D1G szakaszt a H ponton át. Akkor az így nyert A1G' szakaszról tudjuk, hogy A1G'D1G. A keletkezett G'EA1-ben A1E:A1G'=A1E:D1G=A1B1:C1D1=q.
Ha a q viszonyszámot két adott szakasz: m és n arányával (q=mn) képzeljük megadva, akkor az A1 pont rajta van a G'E szakaszhoz tartozó azon Apollonius-körön, melynek A pontjaira nézve AE:AG'=m:n.
A szerkesztés menete tehát: kiindulunk a megadott EFGH paralelogrammából. Megszerkesztjük az E ponton át az AB oldal hordozóját, amely az EF egyenessel az adott φ szöget zárja be. Ha φ90, akkor két ilyen egyenes van: a' és a''. A G pontnak a H-ra vonatkozó G' tükörképét összekötjük az E ponttal. A G'E egyenesen megszerkesztjük az adott m és n szakaszok felhasználásával a fent említett Apollonius-kör átmérőjét és középpontját. (Az ábrában betűzetlen nullkörök.) Az így megszerkesztett Apollonius-kör metszi ki az a' és a'' egyenesekből a keresett A1A2 ill. A3A4 csúcspontokat, amelyeknek birtokában a másik 3 csúcspont megszerkesztése esetről-esetre tükrözéssel már triviális.
A megoldások száma (ha  φ90) tehát 4, 3, 2, 1 vagy 0 aszerint, amint az Apollonius-kör az a' és a'' egyeneseket 22 különböző, 2 különböző és 2 egybeeső, 22 egybeeső pontban metszi, vagy pedig az egyik egyenest nem metszi és ugyanakkor a másik egyenest 2 különböző, 2 egybeeső pontban, vagy nem metszi. Ha φ=90, akkor a'=a'' és a megoldások száma: 2, 1, vagy 0.
A megoldások között lehetnek konvex négyszögek (A1B1C1D1), konkáv négyszögek (A3B3C3D3 és A4B4C4D4) és hurkolt négyszögek is (A2B2C2D2).
 

Megjegyzés: Az Apollonius-kör felhasználása helyett az AEG' háromszögek hasonlósági transzformáció segítségével is szerkeszthetők.