Feladat: 146. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beke Gy. ,  Csiszár Imre ,  Kiss Krisztina ,  Orlik Péter ,  Rázga Tamás ,  Udvari A. 
Füzet: 1954/február, 46 - 49. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb sokszögek hasonlósága, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1953/szeptember: 146. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás: Képzeljük a feladatot megoldottnak. Az átlók a négyszög A ill. B-ét α1 és α2 ill. β1 és β2, szögekre osztják oly módon, hogy a PE távolság A-ból α2 szög alatt, az FQ távolság pedig B-ből β szög alatt látszik.

 
 
1. ábra
 

Mivel e szögek a négyszöggel együtt adottak, azért a fentiek alapján könnyen szerkeszthetünk az adott négyszöghöz hasonló A'B'C'D' négyszöget valamely e' egyenesen tetszőlegesen felvett P'E'=E'F'=F'Q' távolságokhoz.
A szerkesztés menete: A P'E' és F'Q' távolságokhoz megszerkesztjük az A', illetőleg B'-pontok mértani helyét, azaz az α2, ill. β2 kerületi szögeknek megfelelő, O1 ill. O2 középpontú látóköríveket az e' egyenes ugyanazon az oldalán (1 ábra). A keresett A'B' egyenes a két látókörívből ‐ az A' és B'-n kívül ‐ kimetszi az U', ill. V' pontokat. Az E'U' és F'V' körívekhez tartozó kerületi szögek: α1, ill. β1, adottak, tehát U' és V' könnyen megszerkeszthetők. Az U'V' egyenes metszi ki a két látókörívből második metszéspontként az A' és B' csúcspontot. Az A'E' és B'F' egyenesek szolgáltatják az A'B'C'D' négyszög átlóit, míg A'P', ill. B'Q' lesznek a keresett négyszöghöz hasonló A'B'C'D' négyszög oldalainak hordozói. Az így nyert négyszöget (a P'E'F' és Q' pontokkal együtt) valamilyen hasonlósági centrumból tehetjük a megadott a négyszöggel egybevágóvá.
 

Orlik Péter (Bp., V., Eötvös g. II. o. t.)
 
 
2. ábra
 

II. megoldás: A betűzést a 2. ábra mutatja. Egyelőre tekintsünk el attól, hogy a Q pont rajta legyen a BC oldalon, hanem határozzuk meg a Q pontok mértani helyét, ha az e egyenes mozog úgy, hogy a rajta fekvő P, E, F pontok az AD oldalon, illetőleg az AC és BD átlókon mozognak olyan módon, hogy mindig PE=EF=FQ.
Vegyünk fel az AC átlón egy tetszőleges Ex pontot. Legyen AEx=x. Ha AG=2x és G-n át AD-vel húzott párhuzamos a BD átlót Fx-ben metszi, akkor az ExFx=ex egyenes nyilván olyan Px pontban metszi az AD oldalt, hogy PxEx=ExFx. Az ex tehát a mozgó e egyenesnek egy ‐ az x távolsággal jellemzett ‐ helyzete. Vegyük fel az ex-en a Qx. pontot úgy, hogy FxQx=ExFx és az AC átlón a H pontot úgy, hogy MH=AM2. A Qx-en át az AC átlóval húzott párhuzamos messe az AD oldalt L-ben, a QxH egyenes pedig ugyancsak az AD oldalt K-ban. Jelöljük a KD távolságot y-nal. Fejezzük ki y-t az adott távolságokkal. Mivel APxExΔGFxExΔ, azért APx=GFx, továbbá GFx:AD=MG:MA.
Az egyszerűség kedvéért legyen AD=d, MA=e, akkor MG=e-2x, és így
GFx=d(e-2x)e.

QxL:x=PxQx:PxEx=3:1,vagyis QxL=3x,

továbbá
PxL=3APx=3GFx,és ígyAL=2GFx=2d(e-2x)e.
Végül
KL=KA-AL=y+d-2d(e-ex)z,
de
QxL:AH=KL:KA,
vagyis
3x:3e2=(y+d-2d(e-2x)e):(y+d).
Ebből:
xy+xd=ey2+de2-d(e-2x),
azaz
y(x-e2)=2dx-de+de2-dx=d(x-e2),
és így
y=d,

Tehát y (és ezzel a K pont helyzete) független x-től, vagyis a HQx, egyenesek állandóan átmennek a szilárd K ponton, és mivel a H pont is szilárd, azért a Qx pontok mértani helye a HK egyenes.
A szerkesztés menete: Megszerkesztjük DK=AD és MH=AM2 alapján a K és H pontokat (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

A KH egyenes metszi ki a BC oldalból a keresett Q pontot. Hasonlóképpen megszerkesztve CK*=BC és MH*=BM2 alapján a K* és H* pontokat, a K*H* egyenes és az AD oldal metszéspontja szolgáltatja a keresett P pontot.
 

Csiszár Imre (Bp., I., Petőfi g. II. o. t.)
 

III. megoldás: Képzeljük a feladatot megoldottnak és toljuk el az e egyenest önmagával párhuzamosan a BD átló mentén, amíg az F pont M-be, az e egyenes e'-be kerül (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

Akkor a Q, E és P pontok Q', E', P'-be kerülnek és messe a PP' és QQ' az AC átlót az U, ill. V pontban.
Mivel MEE'ΔEUPΔ, azért UP=EE'=PP'.
Ha U az AC átlón, P az AD oldalon mozog úgy, hogy UPBD mindig fennáll, akkor a P' pont leírja az AP'=g egyenest. Ugyanakkor az MP'=e' egyenes M körül forog és az MP' távolság E' felezőpontja leírja a g egyenessel párhuzamos h egyenest. Ha P a g egyenesen való mozgása közben eléri a g és BD metszéspontját, P''-t, akkor a P pont (az AD oldalon) D-be ér, az U pont pedig (az AC átlón) M-be kerül. Tehát MD=DP'', amiből következik, hogy az MP' távolság felezőpontja E' (a h egyénesen mozogva) is D-be kerül. Ha P' mozgása közben (U-val és P-vel együtt) A-ba kerül, akkor E' nyilván az AM távolság R felezőpontjában lesz. Tehát az E' pont pályája, a h egyenes nem más, mint az RD egyenes, amely tehát könnyen megszerkeszthető.
Hasonlóképpen mivel MEE'ΔMVQ'Δ azért VQ'=EE'=QQ', amiből következik, hogy ha Q végighalad a CB oldalon és V a CA átlón, úgy, hogy VQBD állandóan fennáll, akkor Q' leírja a CS egyenest, ahol S a BM távolság felezőpontja.
A szerkesztés menete: Megszerkesztve E' és Q' mértani helyét, amelyek ‐ amint láttuk ‐ nem mások, mint az AMDΔ, ill. BMCΔ-nek DR, ill. CS súlyvonala, már csak az marad hátra, hogy CS-n Q'-t úgy határozzuk meg, hogy Q'M=ME' legyen. E célból a DR=h egyenesnek megszerkesztjük az M pontra nézve a h' tükörképét, amely kimetszi a CS egyenesből a keresett Q' pontot. Q'-n át BD-vel húzott párhuzamos metszi ki a BC oldalon a keresett Q pontot, amelyen át Q'M-mel húzott párhuzamos a keresett e egyenes (5. ábra).
 
 
5. ábra
 

Rázga Tamás (Bp., II., Rákóczi g. II. o. t.)