Feladat: 137. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh J. ,  Beke Éva és Mária ,  Beleznay F. ,  Biczó Géza ,  Edöcsény L. ,  Harza Tibor ,  Komjátszegi L. ,  Krammer G. ,  Orosz Á. ,  Pátkai Gy. ,  Quittner P. ,  Szendrei I. ,  Tóth Ágota ,  Uray Z. 
Füzet: 1954/január, 9 - 11. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1953/május: 137. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Legyen a keresett ABC adott súlyvonala AA1=sa. Az ABA1 és az ACA1 köré írt körök adott r1 és r2 sugarai sa-val együtt (r2r1sa2) meghatározzák ‐ mint kerületi szögeket ‐ a keresett ABC háromszög β, ill. γ szögét. Ha feltesszük, hogy r1<r2, akkor β>γ és így 180-β és γ is megfelelnek feltételeinknek, mert 180-β+γ<180. (180-γ és β nem felel meg, mert e két szög összege 180+β-γ>180.) Tehát ha β és γ-val, ill. 180-β és γ-val háromszögeket szerkesztünk, akkor a keresett ABC-höz hasonló háromszöget kapunk. Ezeket az adott sa-nak megfelelően nagyítva, ill. kicsinyítve nyerjük a 2 megoldást. Általában (r2>r1>sa2) mindig két megoldás van. Ha r1=sa2, vagyis, ha β=90, akkor a két megoldás egybeesik. Ugyancsak egy megoldás van (mégpedig egyenlő szárú), ha r1=r2>sa2, r1=r2=sa2 esetén pedig a háromszögek egyenessé fajulnak, tehát tulajdonképpen megoldás nincs.

 

Biczó Géza (Bp., Rákóczi g. II. o. t.)

 

II. megoldás: Rajzoljuk meg az AA1=sa súlyvonal, mint húr fölé az r1 és r2 sugarú köröket, amelyeknek középpontja K1 és K2 (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Feladatunk most már így fogalmazható: az A1 ponton át olyan szelőt kell meghatározni, amely a két körből egyenlő hosszúságú húrokat metsz ki. Ez a feladat azonban (mint az a tananyagból ismeretes) az egyik körnek az A1 ponton át való centrális tükrözésével oldható meg.
Két megoldást kapunk aszerint, amint a körközéppontokat a közös húr különböző oldalán (K1 és K2) vagy ugyanazon oldalán (K1* és K2) vesszük fel.
 

Harza Tibor (Székesfehérvár, József Attila g. I. o. t.)

 

III. megoldás: Tekintsük a feladatot megoldottnak (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Jelöljük az A1B és A1C felezőpontjait D1 ill. D2-vel, akkor a feltételünk szerint
D1A1=D2A1,
továbbá
D1K1BCésD2K2BC,
mert a húrfelező pont és körközéppont összekötése merőleges a húrra. Tehát D1D2 tulajdonképpen a K1K2 távolságnak merőleges vetülete a BC egyenesen és így a D1D2 felezőpontjában, A1-ben a BC-re emelt merőleges egyenes felezi a K1K2 távolságot, vagyis ‐ K1K2 felezőpontját N-nel jelölve
NA1BC.

Eszerint a szerkesztés menete: Megrajzoljuk az sa=AA1 fölé a K1 és K2 középpontú r1 ill. r2 sugarú köröket, K1K2 felezőpontját, N-et összekötjük A1-gyel (2. ábra). Az A1-en át NA1-re húzott merőleges metszi ki a két körből a B és C háromszögcsúcsokat. Ugyanez áll természetesen a K1*K2-re is.
 

Megjegyzés: Még mindig vannak számosan, akik a különböző helyzet-ekben szerkesztett egybevágó háromszögeket külön megoldásnak tekintik. Jegyezzük meg: Ha csak alakra és nagyságra (tehát nem helyzet-re) keresünk háromszöget, akkor csak a nem egybevágó háromszögek számítanak 1 ‐ 1 külön megoldásnak.