Feladat: 83. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Almási L. ,  Balogh J. ,  Biczó G. ,  Csiszár Imre ,  Deseő Katalin ,  Frivaldszky J. ,  Fuchs T. ,  Kálmán György ,  Katona P. ,  Pátkai Gy. ,  Quittner P. ,  Szélba L. ,  Szerb Márta ,  Szűcs I. ,  Tarlacz L. ,  Tepliczky J. ,  Tolnai T. ,  Uray L. 
Füzet: 1953/május, 144 - 145. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt háromszög, Vetítések, Permutációk, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1952/november: 83. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Feltételezzük, hogy az adott két háromszögnek nincsenek párhuzamos oldalai. Az X'Y'Z' csúcspontjain át húzunk az ABC a, b és c oldalaival párhuzamos egyeneseket. Minden csúcsponton 3 ilyen párhuzamos egyenes megy át: ax, bx, cx; ay, by, cy; az, bz, cz. Olyan háromszöget, amelynek egy-egy oldalán vannak az X'Y'Z' pontok (és nem a csúcspontokon) csak azok az a, b, c hármasok alkotnak, amelynek indexei az x, y, z elemeknek egy permutációja: ax, by, cz; ax, bz, cy; ay, bx, cz; ay, bz, cx; az, bx, cy; az, by, cx. Tehát összesen 3!=6 háromszöget kapunk, amelyek mind hasonlók és hasonló fekvésűek az adott ABC-höz.
Mivel minden egyes iránnyal az X', Y' és Z' csúcspontokon át húzott 3 párhuzamos közül, mindig van 2 szélső, mely nem metszi az X'Y'Z' háromszöget és van mindig 1 középső, amely szükségképpen metszi a háromszöget, azért a szóban forgó 9 egyenes közül mindig van 3 és csakis 3 metsző és pontosan 6 nem metsző.

 
 

Ezen 6 nem metsző egyenes eloszlása csúcspontok szerint csakis a következő háromféle lehet: 2, 2, 2 (1. ábra), 1, 2, 3 (2. ábra) és 0, 3, 3 (3. ábra) és ennek megfelelően találunk a 6 háromszög között 2, 1 ill. 0 olyan háromszöget, amelyek az X'Y'Z'-et területileg magába foglalják, vagyis amelyekben, az X', Y', Z' pontok kivétel nélkül egy-egy háromszög oldalon ‐ és nem a meghosszabbításon ‐ vannak.
Tegyük fel, hogy 2 ilyen háromszöget találunk: A'1B'1C'1 és A'2B'2C'2 (1. ábra). Ezekben a körüljárás iránya nyilván mindenkor egymással ellenkező. Ha a két háromszöget az X'Y'Z'-gel együtt a H1 külső hasonlósági centrumból ill. H2 belső hasonlósági középponton át ABC-gé transzformáljuk, akkor az utóbbiban megkapjuk feladatunk 2 megoldását: X1Y1Z1 és X2Y2Z2.
Tehát feladatunknak 2, 1 vagy 0 megoldása van, >>a háromszöget nem metsző<< 6 egyenesnek fent említett 3-féle eloszlása szerint. Ha a keresett háromszög csúcspontjai az adott ABC oldalainak meghosszabbításán is lehetnek, akkor, mint láttuk, 6 megoldás van, amely szám csökkenhet aszerint, amint az X'Y'Z' körül írt 6 háromszög közül valamelyik ponttá fajul.
 

Csiszár Imre (Bp. I., Petőfi g. I. o. t.)

Kálmán György (Szolnok, Beloiannisz g. II. o. t.)