Feladat: 20. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ágoston Gy. ,  Avvakumovits O. ,  Balatoni F. ,  Balogh Erzsébet ,  Bártfai P. ,  Beke Éva és Mária ,  Beleznay Ferenc ,  Bock J. ,  Bujdosó A. ,  Csanády S. ,  Cseh I. ,  Fejes K. ,  Gömöri P. ,  Holbok S. ,  Huszár Károly ,  Jámbor I. ,  Kardos P. ,  Kása I. ,  Kecskeméti I. ,  Kézdy P. ,  Klébert G. ,  Kollár L. ,  Kovács L. ,  Krammer G. ,  Kristóf T. ,  Lackner Györgyi ,  Ladányi J. ,  László Olga ,  Marik M. ,  Mercz F. ,  Mohos B. ,  Molnár I. ,  Németh I. ,  Osváth Etelka ,  Papp Z. ,  Parti J. ,  Pátkai Gy. ,  Rácz Márton ,  Reichlin V. ,  Robogány I. ,  Roboz Ágnes ,  Schmidt E. ,  Schmidt Eligius ,  Schuder J. ,  Sohár P. ,  Szendrei István ,  Tahy P. ,  Tóka P. ,  Tomor B. 
Füzet: 1952/október, 55 - 57. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Vetítések, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1952/március: 20. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I.megoldás: Legyen PB=x, akkor PA=2x. A szelő metszeteinek mértani közepe a P-ből húzott érintőszakasz PE=t (1. ábra).
Tehát x2x=t2, amiből x=t2=t22. x tehát olyan egyenlő szárú derékszögű háromszög átfogója, amelynek befogói t2 hosszúságúak. A P köré x sugárral rajzolt kör metszi ki az adott körből a B1 és B2 pontokat. A megoldhatóság feltétele: Az adott kör középpontját O-val, sugarát r-rel jelölve, kell, hogy OP>r és OP<x+r, vagyis x=t22>OP-r. Mindkét oldal pozitív lévén

t2>2(OP-r)2.
De t2=OP2-r2, és így OP2-r2>2OP2-4OPr+2r2
vagyis
OP2-4OPr+3r2=(OP-r)(OP-3r)<O

Ebből következik, hogy r<OP<3r esetén 2 különböző megoldás van. (Az OP=r, ill. OP=3r egyenlőségeket is megengedve, egy-egy elfajuló, ill. triviális megoldáshoz jutunk.)
 

Schmidt Eligius (Bp. I., Fürst S. g. II. o. t.)

 
 
1. ábra
 

II.megoldás: Képzeljük a feladatot megoldottnak (1. ábra). A B2 ponton át A2O-val húzott párhuzamos az OP távolságot annak felezőpontjában, F-ben metszi és FB2=OA22=r2 . Tehát az OP távolság F felezőpontja köré r2 sugárral rajzolt kör metszi ki az adott körből a B1 és B2 pontokat.
Feladatunk megoldható, ha az OFB2Δ szerkeszthető, vagyis
r-r2<OF<r+r2,azaz (mivel2OF=OP)r<OP<3r.

Huszár Károly (Bp. II., Rákóczi g. II. o. t.)

 

A hasonlósági transzformáción alapuló megoldások legnagyobb része lényegileg megegyezik ezzel a megoldással.
 

III. megoldás: Képzeljük a feladatot megoldottnak (2. ábra). Jelöljük M-mel az A1B1 húr felezőpontját. B1-en át OM-mel húzott párhuzamos messe OP-t Q pontban.
 
 
2. ábra
 

A feladat szerint PB1:PM=2:3=PQ:PO, amiből PQ=23PO.

Mivel OMPM, azért QB1 is merőleges PB1-re, vagyis a B1 pont a PQ fölé, mint átmérő fölé rajzolt Thales-körön van. A szerkesztés menete tehát: megszerkesztjük a Q pontot és a PQ fölé rajzolt Thales-kör metszi ki az adott körből a keresett B1 és B2 pontokat.
A szerkesztés elvégezhető, ha amellett, hogy P az adott körön kívül van (feladatunk kikötése), Q az adott körön belül van, vagyis OQ=OP3<r<OP, azaz r<OP<3r.
 

Rácz Márton (Bp. II., Rákóczi g. II. o. t.)

 

IV. megoldás: Képzeljük a feladatot megoldottnak. Tükrözzük az adott kört a B pontra. Az A pont centrális tükörképe feladatunk értelmében nyilván a P pont és az egész kör tükörképe az adott körrel egybevágó kör, mely átmegy a P-n és érinti B-ben az adott kört. A tükörkép középpontja ezek szerint az O köre 2r és P köré r sugárral rajzolt körök metszéspontja O1 és O2 (2. ábra). Az OO1 és OO2 centrális egyenesek metszik ki az adott körből a keresett B1 és B2 pontokat. A megoldhatóság feltétele, hogy OP, r és 2r oldalakból háromszög legyen szerkeszthető, vagyis 2r-r<OP<2r+r, azaz r<OP<3r.
 

Szendrei István (Kunszentmiklós, Damjanich g. I. o. t.)

 

 
 
3. ábra
 

V. megoldás: Ha a feladatot megoldottnak képzeljük, akkor (3.ábra) a B1 ponton át a PA1 szelőre emelt merőleges ‐ Thales tétele alapján ‐ második metszéspontként kimetszi a körből az A1 pont átellenes pontját A1*-ot és PA1*=A1A1*=2r. Tehát P köré 2r sugárral rajzolt kör metszi ki az adott körből az A1* és A2* pontokat, amelyeknek átellenes pontjai a keresett A1 és A2 pontok. A megoldhatóság feltétele szóról-szóra ugyanaz, mint a IV. megoldásnál.
 

Beleznay Ferenc (Bp. V., Piarista g. I. o. t.)