Feladat: F.2996 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Valkó Benedek 
Füzet: 1994/november, 439 - 440. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkidomok átdarabolása, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/január: F.2996

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először belátjuk, hogy bármely háromszög felbontható négy egyenlő szárú háromszögre. Az 1. ábra AT magassága a háromszöget két derékszögű háromszögre bontja. (Ilyen magasság nyilván mindig van.) A T pontot az AB, illetve AC oldalak felezőpontjával összekötve négy egyenlő szárú háromszöget kapunk.
Ezután megmutatjuk, hogy bármely háromszög felbontható öt egyenlő szárú háromszögre. Ha a háromszög nem szabályos, akkor van két különböző hosszúságú oldala, feltehető, hogy AB>BC. Mérjük rá BC-t az AB-re, és legyen BD=BC (2. ábra). A BCD egyenlő szárú, és az első esetünk szerint az ACD feldarabolható 4 egyenlő szárú háromszögre. A szabályos háromszög 5 egyenlő szárú háromszögre bontását a 3. ábrán láthatjuk, amely úgy készült, hogy ABD=15 legyen.
Bebizonyítjuk még, hogy minden háromszög feldarabolható hat egyenlő szárú háromszögre. Ha a háromszög nem szabályos, akkor a 2. ábra szerint járunk el úgy, hogy az ACD-et a második eset szerint 5 egyenlő számú háromszögre bontjuk. Ha a háromszög szabályos, a 4. ábra szerint daraboljuk fel.
Tegyük fel ezután, hogy egy háromszöget m egyenlő szárú háromszögre bontottunk fel. Ha ekkor az egyik egyenlő szárú háromszöget az első eset szerint 4 egyenlő szárú háromszögre bontjuk, akkor összesen m+3 (egyenlő szárú) háromszög lesz. Ezt az eljárást folytatva m+3k egyenlő szárú háromszögre darabolhatjuk a szóban forgó alakzatot, ahol k tetszőleges természetes szám. Mivel 4+3k vagy 5+3k vagy 6+3k alakban minden n(4) egész előáll, a feladatot megoldottuk.

Valkó Benedek (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o. t)