Feladat: F.2991 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Farkas Illés ,  Farkas Péter ,  Fey Dániel ,  Gergely Levente ,  Horváth István ,  Izsák Ferenc ,  Király Csaba ,  Nagy Katalin ,  Puskás Zsolt ,  Szobonya László ,  Valkó Benedek 
Füzet: 1994/november, 438 - 439. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Négyszög alapú gúlák, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1993/december: F.2991

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a gúla alaplapja ABCD, az alappal szemközti csúcs S, ennek az alaplap síkjába forgatottjai S1, illetve S2 (ld. az ábrát). Az S ponton átmenő, az AB élre merőleges sík mind az alaplapra, mind az ABS oldallapra merőleges, ezért tartalmazza a gúla SS' magasságát és az ABS lap ST magasságát. Ezért S-nek az alaplapra eső S' vetülete illeszkedik a hálózat S1T egyenesére. Hasonlóan láthatjuk, hogy S' illeszkedik S2Q-ra. Így S' szerkeszthető. A hálózat DC-hez csatlakozó lapját úgy szerkeszthetjük meg, hogy S'-ből merőlegest állítunk DC-re, és ezt elmetsszük a D középpontú, DS2 sugarú körrel. Ha za (egyik) metszéspont S3, a keresett lap CDS3. Hasonlóan kapjuk a negyedik oldallap leforgatottját.
Ha a megadott ábra valóban eyg gúla hálózatának részlete volt, a feladat mindig egyértelműen megoldható. Természetesen S3 (és S4) kétféle helyzetben is nyerhető, de ezek ugyanazt a gúlát határozzák meg.
Egy tetszőleges hiányos hálózat esetén a gúla létezésének feltétele: AS1=AS2 és α1+α2>α, akor α1 és α2 az oldallapok, α pedig az alaplap A-nál lévő szöge.
Megjegyzés. A leírt szerkesztés n-oldalú gúlára is működik.

Horváth István (Fonyód, Mátyás Király Gimn., III. o. t.)