Feladat: F.2990 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Abért Krisztián ,  Bánhalmi András ,  Becsei András ,  Benkő Péter ,  Birszki Bálint ,  Burcsi Péter ,  Dévényi Csaba ,  Erdélyi László ,  Farkas Illés ,  Farkas Péter ,  Fey Dániel ,  Galácz Ábel ,  Gémes Tamás ,  György András ,  Halász György ,  Hegedűs Márton ,  Hertz István ,  Horváth István ,  Izsák Ferenc ,  Juhász Sándor ,  Kiss Zoltán ,  Kováts Antal ,  Nagy Vilmos ,  Németh Ákos ,  Németh Zoltán ,  Puskás Zsolt ,  Répás Csaba ,  Sánta Zsuzsa ,  Séllei Béla ,  Somogyi Balázs ,  Szádeczky-Kardoss Szabolcs ,  Szobonya László ,  Tóth László ,  Újváry-Menyhárt Mónika ,  Valkó Benedek ,  Véber Miklós 
Füzet: 1994/október, 360 - 362. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Diszkusszió, Körérintési szerkesztések, Inverzió, Apollóniusz-kör, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1993/december: F.2990

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat feltételeinek két kör is megfelelhet. Az egyiket az ábrán láthatjuk. A másik az lesz, amelyik a nagyobb körrel és az érintővel közrefogja a kisebb kört. Legyen az adott körök középpontja O1 és O2, a sugaruk R és r. A szerkesztendő kör középpontja O, sugara x. Az érintési pontok legyenek E1, E, E2. Húzzunk párhuzamost E2-n át O1O2-vel. A Pitagorasz-tétel szerint

E1E22=(R+r)2-(R-r)2=Rr,

tehát E1E2=2Rr. Hasonlóan E1E=2Rx, EE2=2rx. Mivel E1E2=E1E+EE2, azért
2Rr=2Rx+2rx,

amiből
x=RrR+r,azazx=RrR+2Rr+r.

Ezt úgy szerkeszthetjük meg, hogy megszerkesztjük Rr-t, majd a nevezőt, végül x-et az R és r, valamint a nevezőhöz tartozó negyedik arányosként kapjuk.
A másik megoldást az ábra alapján úgy képzelhetjük el, mintha az O2 és O középpontú kör lenne adott, és az O1 középpontú kört kellene megszerkeszteni. Ha most az O1 középpontú kör sugarát R helyett x-szel jelöljük, és a másik két sugár lesz R, illetve r, akkor (1) így alakul: xR=xr+Rr, és x=Rr(R-r)2. A szerkesztés hasonlóan végezhető, mint az első esetben. Azt is láthatjuk, hogy az első eset szerinti megoldás mindig létezik, a másik pontosan akkor, ha Rr. Ezért a feladatnak egy megoldása van, ha R=r, egyébként pedig kettő.
Farkas Péter (Budapest, Szent László Gimn., III. o. t) és
Németh Ákos (Fazekas M. Főv. Gyak, Gimn., IV. o. t.) dolgozata alapján

Megjegyzések. 1. A fenti számításokat Farkas Péter igen elegánsan végezte el annak ismeretében, hogy ha négy kör kölcsönösen érinti egymást, akkor a görbületeik négyzetösszegének kétszerese megegyezik a görbületek összegének négyzetével. Ezt a tételt Descartes fedezte fel, alkalmazása szempontjából a körök között egyenesek is szerepelhetnek zérus görbülettel. Egy r sugarú kör görbülete a körvonal minden pontjában 1r. A feladatunk általánosítását jelentő problémát, amely az idézett tétel bizonyításához vezet, érdeklődő olvasóink megtalálhatják H. S. M. Coxeter: A geometriák alapjai c. művének 31‐32. oldalán.
2. Németh Ákos inverzióval is megoldotta a feladatot. Az inverzió középpontjául a két kör érintési pontját választotta. Így a két adott kör inverze két párhuzamos egyenes lesz, és a keresett kör(ök) inverzét a két párhuzamos egyenest és a közös érintő inverzkörét érintő kör adja.
Az inverzióról H. S. M. Coxeter‐S. L. Greitzer: Az újra felfedezett geometria c. mű 175‐204. oldalán olvashatnak megoldóink.
3. Feladatunk speciális esete az Apollóniosz-féle feladatnak, amely legáltalánosabban így fogalmazható meg: Három adott körhöz szerkesztendők azok a körök, amelyek az adott körök mindegyikét érintik (a körök között ‐ elfajuló esetként ‐ egyeneseket is megengedve).