A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. Legyen a sorozat első eleme , hányadosa . A mértani sorozat összegképlete szerint tetszőleges pozitív egészre: | | Ha q=1, akkor az állítás a következő: Ha
akkor
A négyzetreemeléseket elvégezve látható, hogy (1) és (2) egyaránt az a1=0 összefüggéssel ekvivalens. Ha q≠1, akkor az állítás a következő alakban írható fel: Ha
| a1q200-1q-1+1=(a1q100-1q-1+1)2, |
akkor
| a1q600-1q-1+1=(a1q300-1q-1+1)2. |
Legyen h=a1q-1. Ezt behelyettesítve (3)-ba és rendezve: | h(q200-1)+1=(h(q100-1)+1)2h(q100-1)(q100+)+1=h2(q100-1)2+2h(q100-1)+1h(q100-1)(h(q100-1)+2-(q100+1))=0 |
Mivel ezek ekvivalens átalakítások, (3) és (3') ekvivalensek. Ha ugyanezeket elvégezzük (4)-gyel is, a következőt kapjuk: Ebből azonban kiemelhető (3'): | h(h-1)(q100-1)2(q200+q100+1)2=0. | Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
Megjegyzések. 1. Az állítás megfordítása is igaz (legalábbis a valós számok körében), mert q200+q100+1 mindig pozitív. 2. A számítások kicsit egyszerűbben is elvégezhetők, ha S200-at, S300-at és S600-at q100 és S100 segítségével fejezzük ki. Könnyen ellenőrízhető, hogy
S200=(1+q100)S100,S300=(1+q100+q200)S100,ésS600=(1+q100+...+q500)S100.
Ezek után a feltétel a következőképpen alakítható át: (1+q100)S100+1=(S100+1)2,S100(S100-q100+1)=0.
Ebből Ha S100=0, akkor S300=S600=0 és az állítás teljesül. Ha S100=q100-1, akkor S300=q300-1 és S600=q600-1, amit behelyettesítve könnyen ellenőrízhető az állítás. 3. Az S200+1=(S100+1)2 feltétel a következő esetekben teljesül (ezt a megoldásból lehet kiolvasni): a) | A sorozat minden eleme 0; |
|