Feladat: F.2967 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1994/április, 198 - 199. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Terület, felszín, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül négyszögekben, Skatulyaelv, Téglalapok, Háromszög területe, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1993/május: F.2967

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először megmutatjuk, hogy egy téglalapba írt háromszög területe legfeljebb a téglalap területének a fele. Az 1. ábrán az A pontból merőlegest húzunk a téglalap a oldalára. Ennek a merőlegesnek a két partján keletkezett akármelyik részháromszög területe legfeljebb akkora, mint az őt tartalmazó résztéglalap területének a fele, ezért TABCab2. Ha az A,B,C pontok közül legalább egy a téglalap belsejében van, akkor

TABC<ab2.

1. ábra  2. ábra  3. ábra
Osszuk fel ezután az egységnégyzetet egyik szemközti oldalpárjával párhuzamos egyenesekkel négy 14 szélességű téglalapra (2. ábra). Mivel a négyzet belsejében 9 pont van, legalább az egyik oszlopban legalább 3 pont lesz. E három pont egyike sem eshet a téglalap 14 hosszúságú oldalára, ezért a három pont olyan háromszöget alkot, amelynek területe (1) alapján 18-nál kisebb. Ha az elmondott felosztást a másik oldalpárral párhuzamos egyenesekkel végezzük ‐ a négyzetet így ,,sorokra'' bontjuk ‐ újra találhatunk egy olyan háromszöget, amelynek területe 18-nál kisebb. Ha az újabb háromszög nem azonos az előzővel, akkor a bizonyítással készen vagyunk.
Hátra van még az az eset, amikor a kétféle felosztással ugyanazt a ponthármast választjuk ki. A 3. ábra ilyen esetet tüntet fel. Bebizonyítjuk, hogy ekkor bármely további D pont az A,B,C közül valamelyik kettővel 18-nál kisebb területű háromszöget alkot. Feltehető, hogy pl. DC a DA és DB félegyenesek meghatározta szögtartományban van (valamelyikkel egybe is eshet). Az ABCD négyszög területét a következőképpen becsüljük:

AB<(14)2+(14)2=24  és  DC<2,




ezért TABCD<12242=14. De akkor a DAC vagy DBC háromszögek valamelyikének a területe kisebb lesz 14:2=18-nál. Ezzel a feladat állítását bizonyítottuk.