Feladat: F.2949 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bánky Boróka ,  Csörnyei Marianna ,  Futó Gábor ,  Horváth Gábor ,  Megyesi Zoltán ,  Pete Gábor 
Füzet: 1993/december, 505 - 506. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos testek, Térelemek és részeik, Szabályos sokszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1993/február: F.2949

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsük az 1. ábra szerint a dodekaéder HL tengelyét, és használjuk az ábra további jelöléseit.

 
 

1. ábra
 

Mozgassuk a H ponton átmenő HL-re merőleges S síkot H-tól L-ig. Mivel a dodekaéder HL körül 120-kal elforgatva önmagába megy át, S-nek lesz egy olyan helyzete, amikor E,F és G illeszkedik rá. Eddig a helyzetig a síkmetszet háromszög. Az S síkot tovább mozgatva ‐ egy az előbbivel analóg helyzetig ‐ hatszög metszeteket kapunk. Nézzük először azt az esetet, amikor S az EA, illetve ED éleket egy-egy belső pontjukban metszi. Legyen a metszet két szomszédos éle c1 és c2. Mivel a dodekaéder 120 -kal elforgatva önmagába megy át, ez a metszet pontosan akkor szabályos, ha c1=c2. A 2. ábrán c1-et és c2-t ugyanazon az ötszöglapon tüntettük fel.
 
 

2. ábra
 

Ismeretes, hogy az a oldalú szabályos ötszög átlója a2(1+5). Ha az ED'ED arányt k-val jelöljük, c1=ka2(1+5). Másfelől a BCDE trapézból BE-c2=k(BE-a), amiből c2=a2(1+5)-ka2(-1+5).
A c1=c2 feltételből k=5+510, és ekkor c1=c2=a10(5+35).
Ha az S sík átmegy az A ponton, a metszet nem szabályos. Tovább mozgatva S-et, az AD-vel párhuzamos b1 oldal csökken, b2 pedig nő. Pontosan akkor lesz b1=b2, ha a metsző sík illeszkedik a dodekaéder középpontjára, O-ra. Ekkor a dodekaéder középpontos szimmetriája miatt S átmegy az éppen metszett élek felezőpontján. A hatszög oldalát ekkor pl. az ABCD trapéz középvonalaként számíthatjuk ki:
b1=b2=12(a+a2(1+5))=a4(3+5).

Az S síkot tovább mozgatva, az első esethez hasonlóan újra szabályos hatszög metszetet találunk. Ezért 3 olyan sík van, amely HL-re merőleges, és a dodekaédert szabályos hatszögben metszi. Bármelyik ilyen síkhoz egyértelműen tartozik a HL tengely. Mivel a dodekaéder 20 csúcsa 10 tengelyt határoz meg, a keresett síkok száma 30.
 

 Megyesi Zoltán (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn. III. o. t.)
 dolgozata alapján