Feladat: F.2892 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1993/január, 15 - 16. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Összefüggések binomiális együtthatókra, Részhalmazok, Teljes indukció módszere, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1992/február: F.2892

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha nk, akkor a jobb oldalon i=0n(ni)=2n áll, ami éppen az n elemű halmaz összes részhalmazainak a száma, ekkor (1) nyilvánvalóan teljesül. Feltehetjük tehát, hogy n>k.
Az állítást n szerinti teljes indukcióval igazoljuk. Ha n=1, akkor k csak 1 lehet, így előbbi megjegyzésünk szerint fennáll a kívánt egyenlőség.
Tegyük fel, hogy az állítás igaz n-1-re. Megmutatjuk, hogy akkor n-re is igaz.
Legyen x az n elemű halmaz egyik eleme. Tekintsük a megadott részhalmazok közül azokat, amelyek tartalmazzák x-et. Ha x-et mindegyikből elhagynánk, akkor ezek egy (n-1)-elemű halmaz részhalmazai lennének, és közülük bármely két különbözőnek (k-1)-nél kevesebb közös eleme lenne, mert x is közös elem volt eredetileg. Ezért az indukciós feltevés szerint ezen halmazok száma legfeljebb

m1=i-0k-1(n-1i).
(Ez akkor is igaz, ha k=1).
Tekintsük most azokat a megadott részhalmazokat, amelyek nem tartalmazzák x-et. Ezek egy x-et nem tartalmazó, n-1 elemű halmaznak is részei, tehát az indukciós feltevés alapján számuk legfeljebb
m2=i=0k(n-1i).
Az összes megadott részhalmazok száma pedig nyilván legfeljebb m1+m2, azaz
mm1+m2=i=0k-1(n-1i)+i=0k(n-1i)==(n-10)+i=1k((n-1i-1)+(n-1i))=(n0)+i=1k(ni)=i=0k(ni).



Ezzel az  állítást igazoltuk.
 

Megjegyzések. 1. Ha a megadott halmazok az n elemű halmaz legfeljebb k elemű részhalmazai, akkor (1)-ben egyenlőség áll, tehát az állítás éles.
 

2. Ha egy n elemű halmaz bizonyos részhalmazairól csupán annyit követelünk meg, hogy közülük bármelyik kettő (különböző) közös elemeinek száma legfeljebb k-féle lehet, akkor ezen részhalmazok száma legfeljebb i=0k(ni). Ennek a ‐ Ray-Chaudhusi és Wilson néven ismert ‐ tételnek a bizonyítása azonban az ismertetett megoldásnál lényegesen nehezebb.