Feladat: F.2889 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Csorba Péter ,  Csörnyei Marianna ,  Futó Gábor ,  Imreh Csanád ,  Kálmán Tamás ,  Köszegi Botond ,  Németh Ákos ,  Párniczky Benedek ,  Stőhr Lóránt ,  Újváry-Menyhárt Zoltán 
Füzet: 1993/április, 154 - 155. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Sokszög lefedések, Indirekt bizonyítási mód, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1992/január: F.2889

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha az a oldalú ABCD négyzetet a három egyenes hat egybevágó téglalapra osztja, akkor a téglalapok átlói - egyszersmind átmérői - c=(a3)2+(a2)2=a136 hosszúságúak (1. ábra).

 
 

1. ábra
 

Tételezzük fel, hogy létezik egy c-nél kisebb átmérőjű sokszöget adó f felosztás. Előrebocsátjuk és hivatkozás nélkül többször is alkalmazzuk Pasch axiómáját: Ha egy egyenes nem illeszkedik egy háromszög egyik csúcsára sem, akkor vagy pontosan két oldalát metszi, vagy egyiket sem, ha pedig illeszkedik valamelyik csúcsra, akkor legfeljebb egy oldalát metszi.
 
 

2. ábra
 

Világos, hogy a négyzetnek van olyan oldala, amelyet az f felosztásban egyetlen egyenes oszt ketté, hiszen a három egyenes legfeljebb 6 pontban metszheti a négyzet határvonalát, és ha lenne olyan oldal, amelyet egyik egyenes sem metsz, úgy az ezzel az oldallal szomszédos felosztás-rész átmérője legalább a>c.AB-nek választva egy ilyen oldalt, a metszéspont legyen M. Jelölje E a négyzet AB-re merőleges középvonalának AB-hez közelebbi harmadolópontját. Az ABE háromszög egyenlő szárú, és szárai c hosszúságúak. Az M-re illeszkedő egyenes nem metszi ABE egyik szárát, de egy másik metszi mind a kettőt, hiszen az f felosztásban c-nél kisebb átmérőjű sokszögek vannak. Ez a másik egyenes a BC-t N-ben, DA-t L-ben metszi (2. ábra). Az LABN trapéz középvonala kisebb a3 -nál, ezért az egyik alapja, BN is. Ennélfogva NC nagyobb 2a3 -nál és ND hosszabb 2c-nél. ND felezőmerőlegesének a négyzetbe eső részét ‐ lévén ND-vel azonos hosszúságú ‐ NL mellett még egy egyenes osztja. Az ezzel való metszéspontot jelöljük Z-vel. Az NDZ (esetleg elfajult) háromszög alapja 2c-nél, szárai c-nél nagyobbak. Ennek a háromszögnek NL egyik oldalát sem metszi, a másik két egyenes az f felosztásra vonatkozó (indirekt) feltevésünk szerint osztja ND-t, de közülük a Z-re illeszkedő nem osztja a szárakat; továbbá az egyik szárat ‐ legyen ez NZ ‐ nem osztja a másik sem (ugyanis ez a másik egyenes ND-n kívül már csak az egyik szárat metszheti). Ez azt jelenti, hogy az f felosztás nem létezik, hiszen NZ>c ellentmond az f-re tett feltevésnek.
Végül, mivel c=a13613, azért a 6, tehát a négyzet oldala legalább6.