Feladat: F.2876 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Barát János ,  Csorba Péter ,  Csörnyei Marianna ,  Dőtsch András ,  Futó Gábor ,  Gefferth András ,  Kis Gábor ,  Pál Ambrus ,  Párniczky Benedek ,  Pete Gábor ,  Ratkó Éva ,  Szeidl Ádám 
Füzet: 1992/szeptember, 254 - 255. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Menelaosz-tétel, Négyszögek geometriája, Vektorok lineáris kombinációi, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1991/november: F.2876

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I.megoldás. Jelöljük a PQ szakasz felezőpontját R-rel. Megmutatjuk, hogy az RE vektor egyállású az EF vektorral, amiből már következik, hogy az R,E,F pontok egy egyenesen vannak.

 
 

Legyen AP=p,AQ=q,  és így  AD=αp,AB=βq(0<α,β<1).
Ezekből AR=p+q2  és  AE=αp+βq2. Írjuk föl kétféleképpen az AC vektort.
AC=AD+γDQ=αp+γ(q-αp)=(α-αγ)p+γq,AC=AB+δBP=βq+δ(p-βq)=δp+(β-βδ)q,
ahol γ  és  δ valós számok. A kétféle fölírást összehasonlítva: α-αγ=δ és γ=β-βδ. Ebből az egyenletrendszerből γ=β1-α1-αβ és δ=α1-β1-αβ. A kapott értékekkel AC=(α-αβ1-α1-αβ)p+(β-αβ1-β1-αβ)q. Mivel AF= 12AC, EF így határozható meg: EF=AF-AE=12αβ(α-11-αβp+β-11-αβq)=αβ2(1-αβ)[(α-1)p+(β-1)q]. Végül RE=AE -AR= 12[(α-1) p +(β-1)q], és így αβ1-αβ RE= EF, ami azt jelenti, hogy az EF egyenes átmegy a PQ szakasz R felezőpontján.
 

Szeidl Ádám (Miskolc, Földes F. Gimn., II. o. t.) dolgozata alapján
 
 

II.megoldás. Jelöljük az AB,BP,PA szakaszok felezőpontját rendre P1,A1, illetve B1-gyel. Mivel A1P1 középvonal az ABP háromszögben, E illeszkedik A1P1-re. Hasonló okból F illeszkedik B1P1-re, R pedig A1B1-re. A Menelaosz-tétel megfordítása szerint az A1B1P1 háromszög oldalain fekvő F,E,R pontok éppen akkor lesznek egy egyenesen, ha teljesül az

A1EEP1P1FFB1B1RRA1=-1(1)


egyenlőség; ezt kell tehát megmutatnunk. A háromszög középvonalára vonatkozó tétel szerint A1E=12PD, EP1=12DA, P1F=12BC, FB1=12CP, B1R=12AQ, RA1=12QB. Ezeket fölhasználva (1) a következő alakot ölti:
PDDABCCPAQQB=-1.
Ez pedig igaz, hiszen nem más, mint az ABP háromszögre és a Q,C,D pontokon átmenő egyenesre alkalmazott Menelaosz-tétel.
 

Kis 729 Gábor (Debrecen, Fazekas M. Gimn. III. o. t.) dolgozata alapján
 
 

III. megoldás. Feladatunk állítását H. S. M. Coxeter ‐ S. L. Greitzer szerzők Az újra felfedezett geometria c. könyvének 92. oldalán lévő 3.1.4. és 91. oldalán lévő 3.1.3. tételek segítségével is megmutathatjuk. A 3.1.4. tétel szerint az EFP és EFQ háromszögek területe egyenlő, ugyanis e tétel alapján mindkét háromszög területe az ABCD négyszög területének a negyede. Ezért az EF átló felezi az EQFP négyszög területét. A 3.1.3. tétel szerint, ha egy átló a négyszöget két egyenlő területű részre osztja, akkor ez az átló felezi a másik átlót. Ezt a tételt az EQFP négyszögre alkalmazva azt kapjuk, hogy EF felezi a PQ szakaszt.
 

Dőtsch András (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn. II. o. t.) dolgozata nyomán